Prof. Dr. Derin Kösebay İnceleme kolaydan zora doğru
HABERİ PAYLAŞ

İnceleme kolaydan zora doğru

Haberin Devamı

Histeroskopi rahim içini incelemek için kullanılan bir yöntem. Bu sırada uzman doktor gerekirse rahim içinden parça alıp cerrahi bir müdahale yapabilir. Ama histeroskopinin daha sonra devreye girmesi ve teşhisin kolaydan zora doğru ilerlemesi daha uygundur

Histeroskopi nasıl yapılıyor?

31 yaşındayım ve 4 yıldır evliyim. Son 1 yıldır çocuğumuz olsun istiyoruz ve korunmuyoruz. Ama hamile kalmıyorum. Doktora gittim, histeroskopi yapılması gerektiğini söyledi. Histeroskopi nasıl bir işlem? Zor mu? Neden yapılıyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, histeroskopi rahim içine bir optik aletle girip rahim içini görünür hale getiren ve ayrıca rahim içinden gerekirse biyopsi almak veya ufak cerrahi müdahaleleri yapabilme imkanını veren bir sistem. Anladığım kadarıyla doktorunuz işe histeroskopi ile başlıyor. Belki muayene sırasında saptadığı ciddi bir problem vardır. Onu bilemem ama bizim eğitim şeklimizde, işe daha basit araştırma yöntemleri ile başlayıp hastanın tüm değerlendirilmesi yapıldıktan sonra gerekirse bu yöntemleri kullanmayı öğrettik. Histeroskopi anestezi altında da yapılabilir. Anestezi uygulanmadan da yapılabilir. Bunu, yapılış amacı, yapılacak işin süresi ve işi yapacak kişinin tecrübesi belirler.

[[HAFTAYA]]

Yaranın belirtisi nedir?

28 yaşındayım, rahim ağzında yaranın belirtileri nelerdir? Adetten 2 gün önce gelen kahverengi akıntı normal olabilir mi? Ya da diğer sebepleri nelerdir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, rahim ağzındaki yaranın her zaman bir belirtisi olması gerekmez. Ama en sık görülen şikayet akıntıdır. İlişkiden sonra kanama daha az görülse de önemli bir belirtidir. Çünkü rahim ağzında kanser öncesi olan değişikliklerde ve erken dönem kanserde de aynı şikayet çok sık olarak görülmektedir. Rahim ağzında yara denen şey, çoğu kere rahim ağzını döşeyen epitelin şekil ve yer değiştirmesine bağlı görüntüdür. Doğumdan veya düşüklerden sonra hemen her kadının rahim ağzı bu durumdadır. Bu durumun tedavi edilmesi de gerekmez. Rahim ağzının enfeksiyonu sonucu oluşan tablo veya hücre değişikliklerinin başlaması ise ayrı bir şeydir ve iyi değerlendirilip tedavi edilmelidir.

Çocuğum olmaz mı?

19 yaşındayım. Hiç adet görmedim. Çok sevdiğim bir erkek arkadaşım var. İleride evlenmeyi düşünüyoruz. Adet görmemem ileride çocuğumuzun olmayacağını mı gösterir? Tedavisi yok mudur? CEVAP Sevgili okuyucumuz, 19 yaşında bir kızın adet olmaması ciddi bir sorun. Genital organlarından yapısal anomalileri yumurtalıkların, tiroid bezi, hipofiz bezi hastalıkları, kromozom bozuklukları gibi pek çok neden adet olmamaya neden olabilir. Bir kadın doğum uzmanı ile görüşmenizde yarar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder