Prof. Dr. Derin Kösebay Kadınlarda adet düzensizliği
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlarda adet düzensizliği

Kadınlarda adet düzensizliğini etkileyen pek çok faktör var. Bunlardan ilk akla geleni hormonal bozukluklar. Çünkü düzenli adet görememek hormonların düzgün çalışmadığını gösterir. Ancak bu durum ilaçla tedavi edilebilir...

3 aylık ilaç tedavisi uygulandı ama şikayetlerim hâlâ devam ediyor

24 yaşında, 9 aylık evli kadınım. Adetlerim genç kızlığımda da hep düzensizdi ve çok sancılı geçerdi. Halen bu problemleri yaşıyorum. Eylül ayında uzman bir doktora gittim. Hiç bir problemim olmadığını söyledi. 3 aylık bir ilaç tedavisi uygulandı ancak şikayetlerim hâlâ ediyor. Sizce bu normal mi? Sorularım için kusura bakmayın lütfen.

Haberin Devamı

CEVAP: Öncelikle kendinize haksızlık ediyorsunuz. Bana sorduğunuz sorular normal hayatta ancak bu işle uğraşanların bilebileceği şeyler. Zaman zaman doktor hastalarımız bile jinekoloji hele kanser konusunda benzer pek çok soru soruyorlar. Adetlerin düzensiz olması genellikle hormonların düzgün çalışmadığını gösteriyor. Bu durumun hormon ilaçları ile düzeltilebilmesi gerekir. Ağrılı adet görme ise, eğer yapısal bir bozukluk yoksa en sık endometriozis denen hastalıkta görülüyor. O da çok ilerlememişse ilaçlarla düzeltilebilir. Doktorunuz “Bir problem yok” dediğine ve şikayetlerin devam ettiğine göre bence doktorunuza tekrar gidin ve durumunuzu anlatın. Herhalde bir tavsiyesi olacaktır. Gebelik meselesine gelince; bunun için de yavaş yavaş bazı araştırmaların yapılmasına başlamak gerek. (Eşinizin sperm muayenesi, sizin rahim filminiz ve yumurtlamanın takibi gibi) bu konuyu da doktorunuzla konuşursunuz. Size iyi şanslar diliyorum.

Annemde rahim duvarı kalınlaşmış

Annemin yaşı 45. 2 aydır sürekli kanaması oluyor. Parça alındı ve rahim duvarı kalınlaşması denildi. Sizce ne yapılmalı?

CEVAP: Rahmin iç duvarının (Endometriumun) kalınlaşması ya hormonal bozukluk sonucu Hiperplazi denen hastalık nedeni ile; ya da rahmin içini dolduran myom veya polip oluşumu ya da rahmin iç tabakasından çıkan tümörler nedeniyle olabilir. 45 yaş bu hastalıkların hepsinin de olabileceği bir yaştır. Hiperplazi, estrojen hormonunun devamlı salgılanması sonucu rahmin iç tabakasını döşeyen epitelin kalınlaşarak önce basit hiperplazi denen durumun ortaya çıkmasıdır. Eğer tedavi olmazsa, bu değişiklikler hücresel boyutta da değişime uğrayarak ve ilerleyerek rahim kanserinin öncü lezyonu haline gelebilir. Biyopsi yapılmalı Polip ve myomlar 40’lı yaşlarda sık görülen oluşumlardır. Zaman zaman hiperplazi denen hastalıkla beraber bulunabilir. Son olarak tümörler de menopoz yaşına yakın sık görülen ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkların hepsinde etken hormonal düzensizliktir. Yapılacak şey en kısa zamanda rahim içinden parça aldırmak (Biyopsi yapılması) ve kesin sonucu öğrenmek olmalıdır. Eğer hiperplazi çıkarsa çoğu kere ilaçla tedavi edilir. Çok ileri aşamalarında ameliyat söz konusu olabilir. Polipler ufak cerrahi müdahalerle çıkarılmalıdır. Eğer sorun tümörse onkoloji eğitimi almış bir hekim tarafında ameliyat edilmelidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder