Prof. Dr. Derin Kösebay Kalan yumurtada sorun yoksa...
HABERİ PAYLAŞ

Kalan yumurtada sorun yoksa...

Kadınlarda bulunan iki yumurtalıktan birinin alınması yumurtlama fonksiyonunun çalışmasını engellemez. Eğer kalanda sorun yoksa istediğiniz kadar gebe kalıp çocuk sahibi olabilirsiniz, endişeye kapılmayın

[[HAFTAYA]]

Anne olabilir miyim?

32 yaşında kadınım, yeni evlendim. Benim sol yumurtalığım 10 yıl önce alındı. Yeni doktora gittim, hormon tahlili yaptı. Her şeyin normal olduğunu tek yumurtalıkla çocuğum olabileceğini söyledi. Acaba ben tek yumurtalıkla anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yeni doğan bir kız çocuğunda her yumurtalıkta 200 bin adet yumurta bulunur ve bu yumurtalardan 45-50’li yaşlara kadar her ay birçoğu harcanır ve sonunda yumurtalar tükenir. Ya da yumurtalık hormon yapma gücünü kaybedince menopoz dediğimiz olay gerçekleşir. Yumurtalığın birinin alınması bu yumurtlama fonksiyonun çalışmasını engellemez. İstenildiği kadar gebelik sağlanabilir. Burada önemli olan bir nokta var, her batın ameliyatından sonra kişinin özel durumu, geçirilen ameliyatın cinsi ve büyüklüğü ve tabii ameliyat yapanın dokulara saygısı oranında karın içinde yapışıklıklar meydana gelebilir. Eğer böyle bir ameliyat geçirmiş birinde gebelik oluşmuyorsa, kanalların açık olup olmadığı araştırmalıdır.

Haberin Devamı

Eşim ağrı olacak diye ilişkiden kaçıyor

11 aylık evliyim, eşim 5 aylık hamile. Eşimin vajinasında yanma, kaşıntı oluyor. Doktor fitil veriyor. 2 aydır ağrı çekeceği korkusuyla benimle ilişkiye girmekte zorlanıyor. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebelikte vajinal enfeksiyonlar ve özellikle mantar enfeksiyonu sık görülür. Buna gebelikten çıkan aşırı hormonlar nedeniyle vajinada yaşanan değişikliklerdir. Vajinada enfeksiyon yanma, kaşıntı olduğu zaman vajinaya dokunmak bile ağrılı olabilir. Bu enfeksiyonların iyi tedavi edilebilmesi için kadın ve erkeğin beraber tedavi olma mecburiyeti vardır. Yoksa kısa bir süre sonra hastalık eşinden tekrar alınır ve aynı şikayetler tekrar başlayabilir. Bu konuları doktorunuzla konuşun belki onun da tavsiye edeceği özel şeyler olabilir.

Çikolata kisti için ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

4 yıllık evliyim. 5 ay önce evliyken şiddetli kanamam oldu ve doktora gittim. “Çikolata kisti” dediler. Henüz hamile değilim zaten korunuyoruz. İlaç tedavisi gördüm ve kistin kaybolduğu söylendi. 3 aydır ilişkide yanmam oluyor. Pembemsi de kanamam var. Ne yapmam gerekiyor? Bu durum hamile kalmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bahsettiğiniz şikayet muhtemelen basit bir enfeksiyonun belirtileri. Doktorunuza müracaat ederseniz gereken ilaçları verecek ve şikayetleriniz kısa sürede düzelecektir. Bu şikayet nedeniyle gebe kalma sorunu yaşayacağınızı zannetmiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder