Prof. Dr. Derin Kösebay Kararı doktor versin
HABERİ PAYLAŞ

Kararı doktor versin

Haberin Devamı

Doğum kontrol haplarını sakın kendi kendinize almaya kalkmayın, tehlikeli olabilir. Doktorunuz muayene edecek, ilaç kullanıp kullanamayacağınıza bakacak ve ayarlama yapacak. Çünkü her ilacın hormon cinsi ve miktarı aynı değildir

Risk taşıyor muyum?

33 yaşındayım. Bugüne kadar hiç jinekoloğa gitmedim. Adetlerim son derece düzenli. Merak ettiğim konu şu: Ablamı çok genç yaşta rahim kanserinden kaybettik. Acaba ben de bu riski taşıyor muyum? Hangi testleri yaptırmam gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, öncelikle hiç jinekoloğa gitmemeniz çok yanlış ve tehlikeli. Pek çok genital organ kanseri erken yakalandığı zaman yüzde 100’e yakın tam şifa sağlanabilirken ilerlemiş kanserlerde başarı oranı çok düşüyor. Jinekolojik muayene de saatler süren bir işlem değil. 6 ayda veya yılda bir yarım saatinizi bu işe ayırmalısınız. Kadın vücudunda çıkan kanserlerin neredeyse yarısı meme, rahim ve yumurtalıklardan çıkıyor. Bu çok önemli bir sorun. Sizin durumunuza gelince, birinci derecede bir akrabasında (anne, kardeş gibi) rahim, yumurtalık kanseri görülmesi (bu sayı iki kişide olursa çok çok daha önemli) kanser riskinde bir artışa neden olabiliyor. Bence bu konuda bir uzmana muayene olmanız gerekiyor. Durumunuza göre gerekli testler yapılacaktır.

[[HAFTAYA]]

Yan etkileri neler?

27 yaşında kızım. Gebelikten korunmak için kullanılabilecek bir doğum kontrol hapını nereden ve nasıl temin edebilirim? Eczanelerden reçetesiz satın almak mümkün mü? Ayrıca doğum kontrol hapından başka korunma yöntemi var mı? Doğum kontrol hapı kullandığımızda gebelik ihtimali tamamen ortadan kalkar mı? Bir de yan etkilerini merak ediyorum. CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları en güvenilir korunma yöntemlerinden biri. Bu ilacı kendi başınıza satın alıp kullanmaya başlamak çok yanlış. Korunmak isteyen bir kişi kadın doğum uzmanına müracaat edip önce muayene olmalı, ilaç kullanmasının bir sakıncası olmadığını doktorun ağzından duymalıdır. Çünkü kullanılması tehlike oluşturacak durumlar da olabilir. Pıhtılaşma faktörlerinde bozukluğu olanlar, bazı migren vakaları, yüksek tansiyonu olanlar gibi. İlaç kullanırken de kontroller devam etmeli, ortaya çıkacak yan etkilerde doktor haberdar edilmelidir. Doğum kontrol haplarının içindeki hormon cinsi ve miktarı aynı değildir. Gerektiğinde doktorunuz ilacı değiştirerek sizin şikayetlerinizi ortadan kaldırabilir.

Tekrar kan geliyor

3 aydır adetim bittikten 15 gün sonra tekar kan gelmeye başlıyor ve akıntı oluyor. İlişkiye girdikten sonra da biraz kanama oluyor. Henüz doktora da gitmedim. Sizce neden böyle oluyor? Doktora başvurmalı mıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, pek çok neden sayılabilir ama sanırım öncelikle rahim ağzının incelenmesi gerekiyor. Mutlaka bir kadın-doğum uzmanına başvurun. Doktorunuz sizden smear alıp rahim ağzının durumunu değerlendirecektir. Eğer rahim ağzıyla ilgili bir sorun yoksa rahim ve yumurtalıklar incelenmelidir. Ara kanamalar, ilişki sonrası görülen kanamaların neden olduğu mutlaka net şekilde anlaşılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder