Prof. Dr. Derin Kösebay Kist büyüyorsa ameliyat sart
HABERİ PAYLAŞ

Kist büyüyorsa ameliyat sart

Yumurtalıklarda ortaya çıkan bazı kistler masum ve tedavi edilmese bile birkaç ay içinde kendiliğinden küçülüyor. Ama kist büyüyorsa onu ilaçla tedavi etmeye çalışmak vakit kaybı olur. Geç kalmadan ameliyat yapmak gerekebilir

[[HAFTAYA]]

1 yıldır adet görmüyorum

16 yaşındayım. Biraz kiloluyum. 4 yıl önce adet gördüm ama 1 yıl sonra kesildi. Annem yaşımın küçük olması nedeniyle fazla telaş etmedi ama her geçen gün benim telaşım daha da artıyor. Bu konuda endişeleniyorum. Yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, genç kızlarda adet düzensizliği (özellikle fazla kilolu olanlarda) sıklıkla yumurtalık fonksiyonlarının bozukluğunda görülüyor. Sıklıkla duyduğunuz polikistik over’de bunlardan biri. Sizin durumunuzun ne olduğunu anlamak için önce bir kadın doğum uzmanına gitmeniz gerekiyor. Doktorunuz hormon ölçümlerini yaptıracak, sizi muayene edecek ve ultrasonla değerlendirecek. Ancak ondan sonra tanı koyacak. Şimdiden söylemek istediğim şey şu: Daha yaşınız çok küçük, lütfen kilo sorununu çözün.

Haberin Devamı

Yumurtalığımda kist var

28 yaşındayım, evliyim. Sol yumurtalığımda 3 yıldır kist var. Son 1 yıldır doğum kontrol hapları kullandım ama geçmedi. En son doktorum bir ilaç verdi. 3 ay boyunca aldım. Kontrole gittiğimde kistin 5 santimden fazla olduğunu söyledi ve ameliyat önerdi. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yumurtalıklardaki kistlerin önemli bir kısmı masum, fizyolojik kistlerdir. Her adet ortasında yumurtlama ile ilgili oluşan kistler bazen yırtılmadan gelişimine devam eder. Bu kistlere hiç ilaç vermeden de takip edilse 1-2 ayda kendiliğinden küçülür. Bunun dışındaki iyi veya kötü huylu kistlerin tedavisi ameliyatla olmaktadır. Eğer bir kist büyümeye devam ediyorsa, bunu beklemek ilaçla küçültmeye çalışmak çoğu kere zaman kaybıdır. Yumurtalık kanseri bugün Avrupa ve Amerika’da bile çok geç teşhis edilebiliyor. 100 yumurtalık kanserli kadından 75 tanesinde hastalık teşhis edildiği zaman kanser karın içi organlarına yayılmış oluyor. Bu nedenle yumurtalıktaki kist ve urlardan korkarız. Ameliyat herhalde yanlış karar olmaz.

Haberin Devamı

Sık adet görüyorum

34 yaşındayım, 1 çocuğum var. Korunmak için spiral taktırdım. Bir süredir 20 günde bir aşırı adet görüyorum. Acaba spiralden mi kaynaklanıyor? Çıkartırsam sorunlarım biter mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, sanırım şikayetlerinizin nedeni spiral. Hemen çıkarttırmadan önce bir muayene olun. Spiral yerinde mi bir bakılsın. Eğer spiral yerinde ise belki 1-2 ay ilaç tedavisi ile işler düzeltilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder