Prof. Dr. Derin Kösebay Kontrol etmeyi unutmayın
HABERİ PAYLAŞ

Kontrol etmeyi unutmayın

Haberin Devamı

HPV virüsü nedeniyle genital organlarda çıkan siğillere çok dikkat etmek gerekiyor. Sık sık kontrol edin ve yeni fark ettiğiniz siğilleri de bir an önce tedavi ettirin. Siğiller yakılarak başarıyla ortadan kaldırılıyor, ardından da krem kullanılıyor

Yenileri çıkmasın diye ne yapayım?

26 yaşındayım. 2 hafta önce HPV kaptığımı öğrendim. Geçen hafta siğiller yakıldı. Ancak yakılan bölgede akıntı acı ve hafif kanamalar var. Ayrıca kilitoral bölgede 2 yeni siğil daha oluştu. Doktorum bir merhem yazdı. Bu hastalığın bir ilaç tedavisi mevcut mu? Yeni siğillerin oluşmaması için ne gibi tedaviler var? CEVAP Sevgili okuyucumuz, HPV gerçekten çok yaygın. Bu virüsün 15-20 tipleri kanser yapma özelliğine sahip. Diğerleri de dış genital organlarda siğillerin oluşmasına neden oluyor. İlişkiye başladıktan sonra ülkemiz koşullarında güvenli bir takip için her kadının senede bir kere muayene olması ve smear testi yaptırması gerekiyor. Smear testi HPV’nin rahim ağzında yaptığı değişiklikleri gösterebilir. Dysplazi denen hücre değişiklikleri başlarsa değişikliğin derecesine göre, rahim ağzındaki hastalıklı bölgenin ufak bir operasyonla çıkarılması (Konizasyon) yeterli tedaviyi sağlar. Siğillere gelince; onların da koterize edilmesi (Yakılarak tedavisi) en sık başvurulan yöntemdir. Aslında dış genital organın kolposkop denen aletle (görüntüyü büyüterek gösteren ) incelenmesi, gözle görülmeyen ufak siğillerin de aynı seansta koterizasyonuna imkan verir. Ayrıca hastalığın tekrarlamaması için antiviral pomatlar da kullanılabilir. Sizin yeni çıkan siğillerinizin tekrar tedavi edilmesi gerekiyor. Doktorunuzla görüşün.

[[HAFTAYA]]

Prolaktin yüzünden mi?


6 yıllık evliyim ve 5 aydır korunmuyorum. Bir yıl önce yapılan testlerde prolaktin hormonu seviyesi yüksek çıktı. Bu durum gebeliğe engel mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, prolaktin hormonu yüksekliği yumurtlamanın durmasına (hatta adetlerin de durmasına) neden olarak gebeliği engeller. Önce prolaktinin neden yüksek olduğu araştırılmalı, sonra prolaktin seviyesi düşürülmeli. Bunun için gerekli ilaçlar kullanılırsa her şey yoluna girer ve istediğiniz gebelik olur.

Parça alacaklar

26 yaşındayım. 8 yıllık evliyim. 5 aydır sancılı ara kanamalarım var. Ayrıca bu dönemlerde memelerinde hassasiyet yaşıyorum. Smear testi yapıldı, temiz. Hormon testi yapılacak, o da temiz çıkarsa parça alınacakmış. Doğru yolda mıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yaşınız çok genç. Düzensiz kanamalarınızın nedeni çok büyük olasılıkla basit hormonal bozukluklar veya rahim içinde olan polip veya ufak myomlar olabilir. Doktorunuz ultrason muayenesinde eğer böyle bir şeyler varsa, onları görmesi ve size de bundan söz etmesi gerekirdi. O halde geriye hormonal düzensizlik kalıyor. Bence rahim içinde doktorunuzu rahatsız eden bir sorun yoksa önce hormon tedavisi ile şikayetlerinizi düzeltmeyi denemek ve bir sonuç alınamazsa o zaman rahim içinden parça almak daha uygun gibi gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder