Prof. Dr. Derin Kösebay Meme kontrolünü unutmayın
HABERİ PAYLAŞ

Meme kontrolünü unutmayın

Jinekolojik muayenede memeler kontrol edilir. Doktor meme kanserinin erken teşhisi için kitle olup olmadığına bakar. Ya da ucundan akıntı, süt gelip gelmediğini görmek ister. Eğer akıntı varsa gebe kalmak zorlaşabilir

[[HAFTAYA]]

Yaşım genç ama menopoza girmişim...

34 yaşında, 3 yıllık evli kadınım. Hiç korunmamamıza rağmen çocuğumuz olmadı. 3 ay önce doktorum menopoza girdiğimi söyledi ve ilaç verdi. Kullandım, adet görüyorum. Neden böyle oldu? Hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, ilaç kullanarak adet olmak menopozun olmadığını göstermez. Yıllardır adet olmayan kadına vereceğimiz uygun hormonlarla kanama olabilir. Verilen estrojen hormonu rahimin iç tabakasını kalınlaştırır ve sonunda kanama meydana gelebilir. Menopoz ise yumurtalıklardan salgılanması gereken estrojen hormonunun olmaması (veya yetersiz olması) nedeniyle adet kanamalarının olmamasıdır. Menopozda yumurtalıklarda yumurta hücreleri kalmamış ve buna bağlı hormon yapımı çok azalmıştır. Bu nedenle bugün en ileri tüp bebek teknikleri ile bile hormonları azalmış (menopoz seviyesinde) birinde gebelik yapabilmesi hemen hemen mümkün değildir. Çocuk yapıp yapamayacağınızı benim sizden öğrendiğim kısa bilgilerle söylemem mümkün değil. Bir kadın doğum uzmanı sizi değerlendirdikten sonra ancak sorunuza cevap verebilir, sevgiler.

Haberin Devamı

Acaba tedavim doğru yapılıyor mu?

24 yaşındayım, 2.5 senelik evliyim. 1 yıl doğum kontrol hapı kullandım. Son 1.5 senedir de korunmuyoruz. Ama gebe kalamıyorum. Adetlerim son 8 aydır düzensizdi. Doktora gittim. Memelerimi sıktı, uçlarından bir miktar berrak bir sıvı geldi. “Bu durum çocuğunuzu olmasını engelleyebilir” dedi. İlaç verdi, kullanıyorum. 3 ay oldu ama gebelik hâlâ yok.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, jinekolojik muayenin bir parçası da memelerin muayenesidir. Burada memede ele gelecek kitlenin araştırılması yanında (Meme kanserinin erken teşhisi için her kadın doğum uzmanı memeleri muayene etmeli), meme ucundan süt veya benzer bir akıntının olup olmadığının araştırlmasıdır. (Bu akıntının olmasına Galaktore denir ve prolaktin hormonunun yüksekliğinin bir göstergesidir). Burada yapılması gereken hormonlarınızın ölçülmesidir. Eğer prolaktin miktarı yüksekse aldığınız ilaç doğru bir tedavidir. Bundan sonra yumurtlamanın olup olmadığı araştırılmalı. Eğer yumurtlama yoksa onun tedavisi için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Gebelik hâlâ olmuyorsa... Belki kanallarda bir sorun var? Rahim filmi çekilip kanalların açık olduğunun görülmesi gerekiyor. Eşinizin muayenesinden hiç söz etmemişsiniz. Acaba onun bir sorunu var mı? Sperm sayısı yeterli mi? Sevgiler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder