Prof. Dr. Derin Kösebay Menopozda kanama tehlikeli...
HABERİ PAYLAŞ

Menopozda kanama tehlikeli...

Haberin Devamı

Menopoza giren kadın 6 ayda bir doktora gitmeli. Bir de kanama varsa hiç vakit kaybetmeyin. Çünkü kanama rahim kanserinin ilk belirtilerinden. Bu hastalık, şişman, şekeri olan ve doğum yapmamış kadınlarda daha sık görülüyor

2 aydır kanama var

54 yaşındayım, hiç çocuğum olmadı ve 4 seneden beri de menopozdayım. 2 aydır akıntı ile beraber hafif kanama var. Kullandığım bu ilaçların bir etkisi olabilir mi? Bir süredir de jinekoloğuma gitmiyorum. Tehlikeli bir durum olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, öncelikle sizin yaşınızda biri için doktora gitmemek büyük hat. Biliyorsunuz ki kadın kanserlerinin yarıdan fazlası 45-55 yaşları arasında görülüyor. İmkan varsa kontrolleri 6 ayda bir yaptırın. İkinci nokta; adetten kesilen (menopoza giren) bir kadında kanama olması mutlaka nedenini araştırmayı gerektirir. Her kanama kötü değildir. Ama kanama rahim kanserinin de ilk belirtilerindendir. Rahim kanseri genellikle şekeri olanlarda, yüksek tansiyonlularda, şişman ve doğum yapmamış kadınlarda daha sık görülür. Bence hemen kontrollerinizi yaptırın. Doktorunuz rahim içinden parça almak ister. Buna da sakın karşı gelmeyin.

[[HAFTAYA]]

Çocuğum olur mu?


Sol over’de yoğun içerikli kist ne demektir? Bunun tedavisi nasıl gerçekleşir? Adet düzensizliğim ve çene kısmında aşırı tüylenme var. Evli değilim. Acaba evlendiğimde çocuk sahibi olmak konusunda bir sorun yaşar mıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtalık kistlerinin özellikle hormonal nedenlerle oluşan fizyolojik kistlerinin içinde şeffaf bir sıvı vardır. Yoğun içerikli denildiği zaman fizyolojik kistlerdekinden farklı olarak sıvının kıvamının daha yoğun (Kan veya müsin içerenlerde olduğu gibi veya apselerde olduğu gibi) anlarız. Yumurtalıktaki bir kisti muayene etmeden, ultrasonla incelemeden, gereken kan testlerini yapmadan ve hastanın şikayetlerini tam dinlemeden teşhis koymak mümkün değil. Sizin şikayetleriniz bana hormonal bir bozukluğun olduğunu düşündürüyor. Muayene olmanız, gereken hormon ölçümlerinin, tümör markırlarının yapılmasından sonra doktorunuz yapacağı tedaviye karar verecektir.

Adetlerim düzensiz...


16 yaşında kızım. Adet düzensizlikleri nedeniyle annemle doktora gittim, sorun çıkmadı. Bana bir ilaç verdi. O ilaç bittikten sonra doğum kontrol hapı kullanacaktım. İlk ilacım bittikten sonra adet gördüm. Sizce doğum kontrol hapını kullanmalı mıyım? Tekrar adet görür müyüm? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet düzensizliklerinde doğum kontrol hapları çoğu zaman düzenleyici rol oynayabilir. Bu her adet düzensizliğinin tek ilacı olduğunu göstermez. Yapılacak incelemelerle düzensizliğin nedeni üzerinde durulmalı ve en uygun tedavi yapılmalıdır. 16 yaşındaki kızın uzun süre doğum kontrol hapını tedavi için kullanması belki de doktorunuza uygun gelmeyebilir. Belki bir süre bu tedaviye devam da edebilir. Mutlaka doktorunuzla konuşup öyle hareket edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder