Prof. Dr. Derin Kösebay Ölçümü tekrarlamak gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Ölçümü tekrarlamak gerekir

Türkiye’de kadınların menopoza girme yaşı 46-47 civarında. Tabii bundan önce de erken menopoza girenler olabilir. Bu karar için tek ölçüm yapmak yeterli değil. Yapılan testler birkaç ay arayla tekrarlanmalı ki en doğru sonuç alınabilsin

[[HAFTAYA]]

Myomlar düşük yapmama neden olur mu?

27 yaşındayım ve 20 gün önce düşük yaptım. 4 tane myom varmış. Bunun düşüğe ne kadar etkisi olmuştur?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, myomlar pek çok kadında gördüğümüz genellikle kötü huylu olamayan urlardır. Myomlar rahim adelesinde çıkar ve rahmin neresinde olduğuna bağlı olarak da çeşitli şikayetlere neden olur (Bazen hiç bir şikayet yapmayabilir). Rahim dışına doğru gelişen myomların gebelikte düşüğe sebep olması nadir görülen bir durumdur. Ama rahim içine doğru büyüyen myomlar önce gebeliğin oluşmasını zorlaştırır ve gebelik olursa düşük riskini ciddi olarak artırır. Bu nedenle gebelik düşünen biri gebe kalmadan jinekolojik kontrollerini mutlaka yaptırmalıdır. Myomlar şikayete neden olursa ameliyatla alınabilir ve daha sonra gebelik sorun olmadan başlayıp normal şekilde devam eder.

Haberin Devamı

Adetlerim düzenli değil

17 yaşında kızım. 2 yıl önce adet gördüm ama hiç düzene girmedi. Bazen 2 ayda bir bazen de 3 ayda bir adet oluyorum. Bir de memelerim küçük. Bunlar normal midir? Yoksa hormon bozukluğu mu var?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, 15 yaşında adet görmeye başlamışsınız. İlk yıllardaki düzensizlikleri biz normal karşılıyoruz. Ama bunun devam etmesi ve ayrıca memelerin de küçük olması hormonlarınızın yeterli olmadığını düşündürüyor. Bu nedenle bir kadın-doğum hekimine müracaat etmenizde yarar var. Gerekli tahliller yapılır. Ultrasonla muayene ederek rahmin yumurtalıkların durumu belirlenir ve gerekiyorsa başlangıçta hormon ilaçları ile bir süre takviye yapılabilir. Sonuç olarak çok endişe edilecek bir durum olmadığını zannediyorum.

Sizce menopoza mı giriyorum?

40 yaşındayım ve 1 çocuk annesiyim. 5 aydır adetim düzensiz. Doktora gittim, ilaçları kullandıktan sonra adet gördüm. Adetimin üçüncü günü test yapıldı. Doktor menopoz öncesi dönem olduğunu, artık çocuğumun olmayacağını söyledi. Menopoz için biraz erken değil mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, panik yapmayın ve birkaç ay tekrar hormon ölçümünüzü yaptırın. Sanıyorum hormon değerleri o zaman farklı çıkacaktır. Türkiye’de kadınların menopoza girme yaşı ortalama 46-47 civarındadır. Eğer hormonlar hakikaten yükselmiş bulunursa normal şekilde gebe kalmanız biraz zorlaşabilir. Ama ben tek ölçümle karar verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca çocuğunuz da var, güle güle büyütün. Menopoz olursa neler olur? Neler yapılmalıdır? Onları da daha önce anlatmıştım, ilk fırsatta tekrar anlatmaya çalışacağım. Sevgiler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder