Prof. Dr. Derin Kösebay Risk varsa hemen doktora
HABERİ PAYLAŞ

Risk varsa hemen doktora

Adetlerin 50-52 yaşından sonra devam etmesi rahim kanseri açısından risk oluşturur. Ailenizde rahim, yumurtalık gibi kadın kanserleri görülüyorsa, fazla kilolu ve şeker hastasıysanız, yüksek tansiyonunuz varsa hemen doktora başvurun.

Annem menopoza girdi ama kanaması oluyor

Annem 62 yaşında ve adetten kesileli 5 yıl oldu. Bir aydır az az kanaması olduğunu söylüyor. Aynı zamanda şeker hastası, kanama şekerle alakalı olabilir mi? Doktora gitmek istemiyor, ne yapmalıyım?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, anneniz 5 yıl önce adetten kesildiğine göre 57 yaşına kadar adet görmüş. 50-52 yaşından sonra hâlâ adetlerin devam etmesi rahim kanseri açısından bir risk oluşturur. Çünkü 40’lı yılların ortasına gelindiğinde artık kadında yumurtlama durur ve sonuçta yumurtalıklardan sadece estrojen hormonu salgılanır (Rahmi koruyucu etkisi olan progesteron hormonu yumurtlama olmadığı için yoktur). Estrojen hormonu tek başına rahimde bazı değişikliklere neden olur. Önce rahimin iç zarı kalınlaşmaya başlar ve tedavi edilmezse bu değişiklik kansere kadar gider. Bu nedenle ileri yaşlarda hâlâ adet görmeye devam edenler bunu bir gençlik işareti veya yaşlanmama olarak değerlendirmemeli, aksine bir risk olduğunu bilmelidirler. Ayrıca anneniz şeker hastası, bu da bir risk faktörüdür. Rahim kanseri olanların yüzde 50’si diyabetik, şişman ve yüksek tansiyonludur. Annenizi en kısa zamanda bir jinekoloğa (hatta varsa jinekolog onkoloğa) götürün.

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapını ne kadar kullanabilirim?

Ben 7 yıldır evliyim. O günden beri doğum kontrol hapını aralıksız olarak kullanıyorum. Son 4 yıldır da başka bir hap kullanıyorum. Çok fazla sigara içiyorum. Ne gibi tehlikelerle karşı karşıyayım? Doğum kontrol hapını ne kadar süre daha kullanabilirim?

CEVAP: Doğum kontrol hapları dünyada milyonlarca kişinin kullandığı ve en emin korunma yöntemlerinden biridir. Önce bu metodu kimler kullanmamalının cevabını verelim. Gebelik şüphesi olanlar, nedeni kesin belirlenmemiş kanamaları olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, tronbofilibit (Damarın iltihap sonucu tıkanması), meme kanseri geçirenler ve yaşı 35 üzerinde olup özellikle sigara içenler. Doğum kontrol haplarının muhtemel risklerine gelince: Yeni jenerasyon ilaçlarda az olmakla beraber pıhtılaşma faktörlerinde yaptığı değişiklikle damar tıkanıklığı, tansiyon yüksekliği, bulantı hissi, nadiren bazı karaciğer sorunları ve yine nadiren depresyon eğiliminde artış. Son olarak da şehir efsanesi gibi konuşulan kansere neden olabilir mi, sorusuna rahatlıkla HAYIR demek gerekiyor. Rahim ve yumurtalık kanserinin oluşumunda kötü bir etkisi olmadığı gibi o hastalıklardan çok ciddi olarak koruyucu etkisi var. Meme kanserinin de oluşumunda kötü etkisi yok. Ancak rahim ağzı kanserinin doğum kontrol haplarını kullananlarda daha fazla görüldüğü iddia edilmektedir. Şimdi size tavsiyem: 1- Sigarayı bırakın 2- Sigarayı mutlaka içecekseniz başka bir korunma yöntemine geçin mesela spiral iyi bir seçim olabilir.

Haberin Devamı

Sağ yumurtalığı alındı, eşim gebe kalabilir mi?

Eşim bundan bir hafta öncesine kadar rahatsızlığından ötürü korunuyordu. Çünkü sol yumurtalığında kist vardı. Doktor ilacı 1 ay için kesmesini söyleyince bıraktı. Bu rahatsızlığı yüzünden 2 yıl önce sağ yumurtalığını aldırmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz günlerde ilişkiye girdik. Acaba eşim sağ yumurtalığı olmadığı halde hamile kalabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Tek yumurtalıkla tabii gebe kalınabilinir. Yumurtlama işlemi aynen devam eder ve eğer gebeliği önleyecek başka bir neden yoksa iki yumurtalığı olan biri gibi rahatlıkla gebe kalabilir. Doğum kontrol haplarını kestikten sonra baskı altına alınmış yumurtalıklarda ovulasyon (Yumurtlama) şansı epey yüksektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder