Prof. Dr. Derin Kösebay Sorun erkekte de olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Sorun erkekte de olabilir

Kimi kadınlar gebe kalsa da düşük yapıp hüsrana uğrayabiliyor. Önce neden düşüğün olduğu araştırılmalı. Çünkü yapısal bozukluk, polip, myom gibi pek çok nedeni olabilir. Sonra da erkek incelemeye alınarak tedaviye başlanmalı

[[HAFTAYA]]

Tedavisi var mı?

33 yaşındayım, çocuk istiyorum. Bugüne kadar 2 kez düşük yaptım. Doktorun söylediğine göre yumurtalıklarım çalışmıyormuş. Tedavisi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebe kalabildiğinize göre yumurtalıklarınızın çalışmadığını söyleyebilmek pek mümkün değil. Yumurtalıkların çalışmadığını saptayacak yöntemler var. Ama sizin sorununuzun daha derinlemesine incelenmesi gerekir diye düşünüyorum. İki kere gebe kalmışsınız, neden düşük oldu? Bunun araştırılması lazım. Rahimde bir sorun mu var? (Yapısal bozukluk, polip, myom vb.). Sizde veya eşinizde başka bir problem mi var? (Mesela genetik araştırma yapıldı mı?) Bu konuda söylenecek çok şey var. Sizin jinekolojik endokrinoloji bölümü olan bir hastaneye başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

8 aydır korunmuyoruz

2 kere düşük yaptım. Şimdi çocuk istiyoruz. 7 aydır denememize rağmen olmuyor. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, neden düşük yaptığınız anlaşıldı mı bence önce onun üzerinde durun. Sonra yeni bir gebeliğin neden olmadığını araştırmak gerekir. Burada pek çok neden olabilir. Rahim kanallarında bir tıkanıklık mı oluştu? Rahim içinde düşükler sonucunda bir problem, bozukluk mu oldu? (Mesela kürtajlardan sonra rahim içi duvarlarında yapışıklıklar oluşabiliyor). Bunların araştırılması gerekir. Yaşınızı yazmamışsınız. Eğer yaş 35’i geçiyorsa hormonlar aylar içinde değişiklikler gösterebiliyor. Hormonların incelenmesi gerekebilir. Bütün bu sorulara ancak doktorunuz cevap bulabilir ama siz müracaat ederseniz.

24 günde bir adet görmek normal mi?

30 yaşındayım, 9 ay önce doğum yaptım. Doğumdan önce 28 günde bir adet görüyordum. Doğumdan sonra adetlerim 2 ay düzensiz oldu. Şimdiyse 24 günde bir adet görüyorum. Bunda bir sorun var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bence hiçbir sorun yok. Adetleriniz normal sınırlar içinde.

Haberin Devamı

Adet sonrası yine çıkıyor

26 yaşındayım, genital herpes bulundu. Tekrar oluşmaması için kesin bir tedavisi var mıdır? Çünkü bazen adet bittikten sonra yeniden herpes oluşuyor. Ne yapmam lazım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, genital herpes, virütik bir hastalık ve temasla geçer. Ayrıca vücut direncinin azaldığı dönemlerde (Hastalıkta, aşırı yorgunluklar ve adet zamanlarında) tekrar ortaya çıkabilir. Herpes kesin tanısı konmuş ise antiviral (Virüsler için özel) ilaçlarla veya vücut direncini artıran ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Bu konuda bir uzmana danışmanızda yarar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder