Prof. Dr. Derin Kösebay Spiral kullanabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Spiral kullanabilirsiniz

Doğum yapmayan kadın spiral kullanabilir mi?

Doğum yapmamış kadınlara spiral takılmasının bir sakıncası var mı? Doğum kontrol haplarından hangisinin yan etkisi en azdır?

CEVAP Doğum yapmamış kadınların spiral kullanması mümkün. Ancak onlarda kanama ve ağrı görülme oranı biraz yüksek. Rahmi küçük olanlarda bu duruma daha sık rastlanıyor. Doktorunuzla görüşün. Eğer bir sakınca görmezse pekala spiral kullanabilirsiniz. Yeni kuşak doğum kontrol haplarının içinde hormon miktarları olabildiği kadar zaten düşürülmüştür.

Haberin Devamı

Epilepsi hastasıyım, anne olursam sorun çıkar mı?

24 yaşında, 5 yıllık evli bir kadınım. Epilepsi hastasıyım, şu anda bebek düşünüyoruz. Sabahları ve akşamları ilaçlar kullanıyorum. Doktor kontrolünde en azami bu kadar ilaç alabiliyorum. Daha azını kullandığım zaman nöbet geçiriyorum. Bu durumda hamile kalmam bebeğe zarar verir mi?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, kullandığınız ilacın bebek üzerine olan etkisini doktorunuzla dikkatlice konuşmanız gerekli. Bu konuda prenatologlar daha fazla bilgi sahibidirler ve onlara danışmanızda yarar olabilir. Doktorunuz hangi ilacı gebeliğin hangi ayında ne kadar kullanılacağını ve olası sakıncalarını size anlatacaktır. Sonra gebelik için karar verirsiniz.

Çikolata kisti erimedi

Sağ yumurtalığımda 3 santimlik bir çikolota kisti var. Tedavi gördüğüm halde hâlâ erimedi. Bu yüzden gebelik de gerçekleşmiyor. Ameliyat olmaya pek sıcak bakmıyorum. Ne yapmam gerekiyor? Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP Ameliyat olmanız hakikaten gerekiyor. Ameliyat dışında benim de bildiğim çok değişik bir yöntem yok Zamanınızı başka boş arayışlarla geçirmeyin. Bana “Ne yapayım?” diye soruyorsunuz. Bir kadın doğum uzmanına müracaat edin. Başka ne diyebilirim ki?

Eşim 40 gündür adet görmüyor

Eşim 3 ay önce normal doğum yaptı. Yaklaşık 40 gündür adet görmüyor. Mide bulantısı, baş dönmesi ve karın ağrısı gibi şikayetleri var. Sebebi nedir?

CEVAP Eşinizin 40 gündür adet görmediğini söylediğinize göre doğumdan sonra bir adet görmüş ve ikinci adet 40 gün geçmesine rağmen olmamamış. Bahsettiğiniz bu şikayetler pek çok hastada görülebildiği gibi hiç hastalığı olmayan normal kişilerde de zaman zaman olabilir. Bence bir kadın doğum hekimi eşinizi muayene ettikten sonra size hasttalık hakkında bir şey söyleyebilir.

Haberin Devamı

Adetlerim çok sancılı oluyor

24 yaşında bir kızım. Benim sorunum adetlerimin çok ağrılı ve sancılı geçmesi. Kadın doğum uzmanına gittim yapılan test ve ultrasonda bir şey çıkmadı. Ağrılarım bir hafta boyunca sürüyor. Bu durum ileride anne olmamı etkiler mi?

CEVAP Ağrılı adet görme ne evlenmenizi ne de büyük olasılıkla çocuk sahibi olmanızı engeller. “Doktora gittim, yapılan testlerde bir anormallik çıkmadı” diyorsunuz. Peki doktorunuz size ilaç vermedi mi? Sizin durumunuzdaki kadınların çoğu doğum kontrol hapları ile rahat ediyor. Bu konuyu doktorunuza sorun. Eğer sizin bu ilacı kullanmanız sakıncalı değilse sizin de şikayetlerinizi geçireceğini tahmin ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder