Prof. Dr. Derin Kösebay Stres etkiliyor oluyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

Stres etkiliyor oluyor ama...

Haberin Devamı

Gençlerde adet düzensizlikleri çoğu zaman stresle ilişkili. Psikolojik durumlar, mevsim değişiklikleri adetlerin erken ya da geç olmasına neden oluyor. Bu konuda tek başınıza bir şey yapmayın. Bir uzmana başvurun ki sebebi bulunsun

Menopoza girmiş olabilir miyim?


48 yaşındayım ve 2 doğum yaptım. Geçen yıla kadar düzenli adet görüyordum. Şimdi adetlerim sürekli olmaya başladı. Menopoza girmiş olabilir miyim? Ne yapmam lazım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, 48 yaşında devamlı kanama, tahmin edebileceğiniz gibi normal değil. Öncelikle düzensiz kanamaları olan biri, eğer 20’li, 30’lu yaşlarda ise muayenede de anormallik yoksa kanamaları düzenlemek için ilaç tedavisi denenir. Ama daha ileri yaşlarda düzensiz kanamaları dikkatle izlemek ve kanamanın nedenini ortaya çıkarmak şarttır. Menopoza yakın dönemde ve hatta menopozda ortaya çıkan kanamalar mutlaka kötü bir hastalığın belirtisi sayılmaz ama bu ihtimal sıfır da değildir. Bu nedenle en kısa zamanda bir kadın doğum uzmanına başvurun. Büyük ihtimalle rahimden biyopsi yapılması gerekir. Alınan sonuca göre doktorunuz tavsiyelerini söyleyecektir ve herhalde kanama da duracaktır.

[[HAFTAYA]]

Adetlerim 6 aydır normal değil

21 yaşındayım, öğrenciyim. Yıllardır adetim 28 günde bir olurdu. Ama 6 aydır çok düzensiz. 31-34 günde bir olmaya başladı. Bu kadar düzenli gidiyorken düzensizleşmesi neden kaynaklanıyor? Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet düzensizliklerinin özellikle gençlerde stres ile çok yakın ilişkisi vardır. Psikolojik etkiler, mevsim değişiklikleri, zaman zaman erken veya geç adet olmaya neden olabilir... Bunun yanında daha ciddi nedenlerde de düzensizlik görülür ama çok daha az. Yapılacak şey bir doktora müracaat edip gerekli kontrolleri yaptırmaktır. Eğer muayenede ve tahlillerde her şey yolunda gözüküyorsa belki birkaç günlük tatil iyi gelebilir. Doktorunuz belki de hormonları düzenleyecek bir ilaç verebilir.

Başka yöntemler neler?


29 yaşında, 3 yıllık evli kadınım. Çok çocuk istiyoruz, olmuyor. İkimiz de doktora gittik. Eşimin sperm sayısı ve sperm hareketi azlığı nedeniyle çocuğumuzun normal yoldan olamayacağını söylediler. Hocam, başka yöntemler nelerdir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, çocuk olması için erkeğin ve kadının sağlıklı olması gerekiyor. “Eşimde sperm sayısı ve hareketliliği az” diyorsunuz. Sizin araştırmanız yapıldı mı? Yani yumurtlamanız var mı? Hormonlar düzgün çalışıyor mu? Yumurtalıklarla rahim arasındaki kanallar açık mı? Bunlara bakılmışsa ve probleminiz yoksa eşinize geliyoruz. Sperm sayısı ve hareketliliğinin az olması gebelik şansını azaltabilir. Bu durum tedavi ile düzeltilemezse ve değerler çok düşük değilse aşılama denenebilir. Burada yapılan şey, yıkanmış ve içinden daha hareketlileri seçilmiş spermleri, rahim içine direk bir enjektör yardımıyla vermektir. Bu işlem birkaç kere denenebilir. Sonuç alınamazsa tüp bebek uygulamasına geçilmeli. Bugünkü imkanlarla tek spermi olanın eşi gebe bırakılabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder