Prof. Dr. Derin Kösebay Tedavi edilmezse sorun büyüyor
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi edilmezse sorun büyüyor

Haberin Devamı

Klamidya adlı enfeksiyon genelde cinsel ilişkiyle bulaşır ama başlangıçta pek belirti vermez. Tedavisinin eşli olarak yapılması şart. Çünkü tedavi gerçekleşmezse enfeksiyon tüplere kadar ilerler, kısırlık ya da dış gebeliğe neden olabilir


Klamidya tedavi edilmezse ne olur?

32 yaşındayım, vajinal akıntım nedeniyle doktora gittim. Akıntının nedeni klamidya adında bir mikrop olduğunu söyledi. Acaba bu mikrop ve yol açtığı jinekolojilk
rahatsızlıklar nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, klamidya enfeksiyonu genellikle cinsel ilişki ile bulaşır (Nadiren kirli materyalle temas ve belki banyo, tuvalet yolu ile de bulaşabilir). Çoğunlukla belirti vermez. Ortaya çıkan şikayetler genellikle idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, görülen vajinal akıntı ve ağrılı cinsel ilişkidir. Tanı, vajinal akıntının
laboratuvarda mikroskobik incelemesi veya kültür yapılması ile konulur. Aynı zamanda antijen araştırması yapılarak da tanı koymak mümkündür Tedavi antibiyotiklerle yapılır ve eşler de birlikte tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediği takdirde hastalık batın içine yayılabilir, tubalarında iltihaplanarak tıkanıklıklarına bağlı olarak kısırlık veya tubalardaki bozukluk sonucu dış gebelik ortaya çıkabilir.


[[HAFTAYA]]

Düzensizlik başlar mı?

Bir yıl doğum kontrol hapı kullandım. Bıraktıktan sonra 2 ay adetim düzenli oldu. Şimdi gecikme yaşıyorum. Yeniden düzensiz adet görmeye başlar mıyım?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, hormonal bozukluklarda gebelik iyi bir düzenleyici. Birçok kere düzensiz adet gören kadının doğumdan sonra şikayetlerinin geçtiğini görürüz. Size gelince; adet düzensizliklerinin tek bir nedeni yok. Pek çok hormon bozukluğu ve rahimdeki yapısal bozukluklar da kanamaların süresini, şiddetini ve düzenini değiştirebiliyor. Belki şimdi başka bir sorun var. Bu nedenle yeniden muayene olmanız ve doktorunuzun yeni durumu değerlendirmesi bence gerekir.

Hamile kalmak istiyorum

28 yaşındayım. 3 yıllık evliyim. Evliliğimin ilk 6 ayı doğum kontrol hapıyla korundum. Daha sonra eşim korunmaya başladı. 1 yıldır da korunmuyorum. Hamile kalmak istiyorum ama olmuyor. Acaba ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, artık beklemeden bir kadın doğum uzmanına müracaat etmelisiniz. Doktorunuz sizden bazı tahliller, eşinizden de sperm muayenesi isteyecek ve neden gebe kalamadığınızı saptayıp gereken tedaviyi verecektir. Çoğu kere basit tahliller sonucu verilen 1-2 ilaçla mesele çözümlenebiliyor. Daha ender olarak detaylı araştırmalara gerek duyuluyor. Siz bir an önce doktorunuza başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder