Prof. Dr. Derin Kösebay Tedavi planı yaşa göre yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi planı yaşa göre yapılır

Haberin Devamı

Rahimde kalınlaşmaya neden olan pek çok hastalık var. En sık görüleni hiperplazi denilen hücre değişiklikleri. Önlem alınmazsa kansere dönüşebilir. Basit ve daha ilerleyen türlerinde ilaçla tedavi mümkün. Ama tedavi yine de yaşa göre planlanır

İlacı bırakınca adet kesiliyor

18 yaşında kızım. Tuvalete çıktığımda kan geliyor. Bir de adet görmüyorum. Adet görmek için 2 yıl tedavi gördüm. İlacı bırakınca adetlerim kesiliyor. Doktora gitmeye korkuyorum. Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, önce adet görmemenizle başlayalım... Hormonlarınızda düzensizlik veya yumurtalık hormonlarının az çalışması veya hipofiz bezinden salgılanan bir hormonun (Prolaktin) fazla salgılanması gibi bir durum var. Bunu hormonların ölçülmesi ile anlayabiliriz. Arada bir de olsa adet görmeniz anatomik olarak büyük bir bozukluğun olmadığını gösteriyor. Makattan kan gelmesi önemli. En basit olarak sizin yaşınızda sık görülmese de hemoroid veya aşırı zorlanmadan dolayı fissür (çatlak) olabilir. Mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurun. Doktor gerekli incelemeleri yapacaktır.

[[HAFTAYA]]

Rahim duvarı kalınlaşmış

47 yaşındayım ve 4 aydır sürekli kanamam oluyor. Parça alındı ve sonucunda rahim duvarı kalınlığı denildi. Ne yapmalıyım? Rahmin alınması tüm bunlara çözüm olur mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, 4 aydır kanama olması normal değil. Özellikle menopoza yaklaşıldığı zaman daha dikkatli olmak gerekiyor. Rahim içinden parça alınması çok doğru bir yaklaşım. Rahimde kalınlaşma dediğiniz ultrasonla bakılınca görülen şeyin tarifi. Ama rahim kalınlaşmasını yapan pek çok hastalık var. En sık görülen Hiperplazi denen değişikliktir. Hiperplazilerin en hafifi olan basit Hiperplazi. Eğer tedavi edilmezse daha ileri formlara doğru gelişebilir ve ve sonuçta bu değişiklikler kansere bile dönüşebilir. Doktorunuz patoloji raporunu gördükten sonra size herhalde bir tavsiyesi olmuştur. Basit hiperplazide ilaç tedavisi ile işleri düzeltebilmek mümkün. Daha ilerlemiş şekillerde de ilaç kullanılabilir ama yaşa göre yapılacak tedavi şekilleri değişebilir.

Anne olabilecek miyim?

Benim polikistik overim var. İki kez düşük yaptım. Şimdi yeniden hamile kalmayı ve bir bebeğimin olmasını istiyorum. Gittiğim doktorlar hastalığımın tedavisinin olduğunu söylediler. Ama ne yapacağımı bilmiyorum. CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over’de yumurtalıklarda hormon metabolizmasında bozukluk olduğu gibi kan şekerini ayarlayan insülin hormonunda da sorunlar vardır. Bunlar düşük nedeni olabilir mi? Evet, olabilir. Ama daha pek çok düşük nedeni de var. Bunlar araştırılmalı ve yeni bir gebeliğe daha güvenle başlamalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder