Prof. Dr. Derin Kösebay Tedavi yıllara yayılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi yıllara yayılıyor

Düzensiz adet görenlerde en çok polikistik over’e rastlanıyor. Bu hastalıkta yumurtalıklarda fonksiyon bozukluğu ortaya çıkıyor. Erkeklik hormonu artıyor, şeker metabolizması bozuluyor. Tedavisi uzun sürüyor, sabırlı olmak çok önemli...

Adetlerim çok düzesiz

25 yaşındayım, düzenli adet görmüyorum. Doktora gittim, 6 ay ilaç kullandım. Hap bitince yine kesildi. Bunun nedeni nedir? İleride çocuğum olur mu? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, sizde hormonal bozukluk olduğunu söylemek mümkün. Bu bozukluk nereden kaynaklanıyor? Beyindeki hipofiz bezinden, tiroid bezinin düzgün çalışmamasından, yumurtalığın fonksiyon bozukluklarından, şeker metabolizmasının bozukluğundan olabilir. Bunlar araştırılmalı. En sık görülen polikistik over’de; yumurtalıklarda yumurtlama fonksiyonu bozulur. Ayrıca yumurtalıklar erkeklik hormonunu daha fazla üretmeye başlar ve şeker metabolizmasında da bozukluk olabilir. Sonuçta hormonal bozuklukları bir kerede tedavi edecek tek ilaç maalesef yok gibi. Tedavi uzun süre devam edebilir ve tekrarlanması gerekebilir. Gebe kalabilirsiniz. Genellikle doğumdan sonra şikayetler uzun bir süre düzelir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Çocuk olmasına engel mi?

2 yıl denemeye rağmen eşim hamile kalmadı, doktora gittik. Sperm sayım normal ama sperm hareketleri düşük. İki kez aşılama yapıldı. Sonuç yok. Sperm hareketinin düşük olması çocuk olmasına engel mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, eşinizin araştırmaları yapıldı ve her şey normal, sizde spermde hareket sorunu mu var? Ürolog, spermin kalitesini düzeltecek belki bir tedavi uygulayabilir. Eğer sperm kalitesi normal şekilde gebelik için yeterli değilse o zaman bir tüp bebek merkezine müracaat etmeniz gerekecek.

Gebe kalır mıyım?

29 yaşındayım, 1 sene önce dış gebelik nedeniyle sağ tüpüm alındı. Geçen ay sağ yumurtalığımı aldılar. Sol yumurtalığımda 2 santimlik kist varmış. Doktorum çocuk yapmamı söyledi. Doğum kontrol hapını bırakalı 5 gün oldu ama adet görmedim. Çocuğum olmayacak mı ya da menopoza mı girdim? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeniz ve gebelik için testlerin yapılması lazım. Geçirdiğiniz ameliyata bağlı olarak sol tüpün (Tubanın) açık olup olmadığı kontrol edilmeli. Tüp açık değilse, tüp bebekten başka çare yok. Eğer tüp açıksa yumurtlamanın olup olmadığı araştırılmalı. 2 santimlik kistin önemli olacağını sanmıyorum ama buna doktor karar vermeli. Sonuçta eşinizin sperm tahlili normalse, büyük ihtimalle normal veya tüp bebek yöntemi ile gebe kalabilirsiniz. Doğum kontrol hapını keseli 5 gün olmuş adet gecikmesinden bahsetmek için erken. Gecikme devam ederse belki adeti geciktiren gebelik bile olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder