Prof. Dr. Derin Kösebay Testin sonucuna bakılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Testin sonucuna bakılmalı

Haberin Devamı

Doğum yaptıktan sonra rahim ağzı yapılan kontrollerde yaraymış görünebilir. Ama bunu kesin olarak tespit edebilmek için smear testi yapmak gerekir. Test sonucu durumun ne olduğu görülür, gerekirse tedavi edilir

Rahim ağzındaki yara geçer mi?


36 yaşındayım, doğum yapalı dokuz ay oldu. Genel bir kontrol için doktora gitmiştim. Bana rahim ağzında küçük bir yara olduğunu söyledi. Smear alındı. Bu yara ileride kötüye gider mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra rahim ağzı zaman zaman yara görüntüsünde olabilir. Bunun hakiki bir yara veya orada önemli bir değişiklik olup olmadığını smear sonucu gösterecek. Rahim kanalını döşeyen epitelyumun rahim ağzından görülüyor olması hep yara diye yorumlanmaktadır. Eğer smear temiz ise, sanırım doktorunuz size bir tedavinin gerekli olmadığını söyleyecektir. Eğer smear’de bir problem çıkarsa, çıkan soruna göre gereken tedavi uygulanır. Bugünkü imkanlarla doktor kontrolündeki bir hastanın rahim ağzındaki yara diye tarif edilen değişikliğin kötüye gitmesinin mümkün olamayacağını düşünüyorum.

[[HAFTAYA]]

Biyopsi yaptırmam şart mı?

45 yaşındayım ve 20 yıllık evliyim. Doktora gittim. Çünkü geçen ay adet görmem gereken tarihte sadece lekelenme oldu. Tahlil sonuçlarını size yazıyorum. Doktorum “Biyopsi gerekiyor” dedi. Acaba gerçekten gerekiyor mu? Siz ne dersiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, raporlarda ultrason muayenesinde rahmin iç tabakası (Endometrium) gayet düzenli ve kalınlığı normal (Rahimde tehlikeli olan pek çok hastalıkta rahmin bu tabakasında düzen bozulmaktadır). Rahimde birkaç myom var ama bence önemli gözükmüyor ve kan tahlillerinde CA 125 çok az yüksek (Bunun da çok anlamlı olduğu söylenemez). Bunun yanında hormon değerleriniz normal. Sonuçta beni rahatsız eden fazla bir sorun yok gibi gözüküyor. Yalnız şunu her zaman söylüyorum. Sizi gören, sizi muayene eden doktorun sözlerine de önem vermek gerekiyor. Bu nedenle doktorunuzla konuşun. Biyopsi yapmakta ısrarlı mı? Bir süre takip etmek fikri ona çok mu yanlış geliyor? Biyopsi denen şey 3-5 dakikalık bir olay. Eğer doktorunuz ısrar ediyorsa yapılmaması için bence çok da direnmeyin. Sevgiler.

Doktorum ilaç verdi ama...


32 yaşındayım. Üst üste düşük yaptım. Şimdi hamileyim. Doktor çok dikkatli olmam gerektiğini söyledi ve düşük riskine karşı progesteron hapı verdi. Progesteron hapının düşüğü engellemediğine dair bir şeyler okudum. Sizce doğru mu yapıyorum? CEVAP Sevgili okuyucumuz, düşüğü engellemek için doktorunuzun verdiği progesteron hormonunu kullanın. Ne kadar etkili olduğu ayrıca tartışılır ama en azından rahmin kasılmalarını bir ölçüde engeller ve işe yarayabilir. Bildiğim kadarıyla tüp bebek tedavisi sırasında erken gebelikte koruyucu olarak progesteron kullanılmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder