Prof. Dr. Derin Kösebay Yara tedavisinden önce test
HABERİ PAYLAŞ

Yara tedavisinden önce test

Rahim ağzında yara tespit edilen kadınlara öncelikle smear testi yapılıyor. Eğer yapılan testin sonucu temiz gelirse yara ya özel aletler yardımıyla çıkartılıyor ya da donduruluyor. Bu durum gebeliği çok fazla etkilemiyor...

[[HAFTAYA]]

Ne zaman gebe kalırım?

27 yaşındayım. Doktor “Rahim ağzında 4 santim kist ve yara var” dedi. İlaç verdi, yarayı da dondurdu. Bir ay sonra “Geçmemişse yeniden donduracağım” dedi. Bir de doğum kontrol hapı kullanıyorum. Acaba ne zaman hapı bırakıp gebe kalırım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, kist tedaviyle geçmiş (Yumurtalıklarda genç hanımlarda yumurtlamaya bozukluğu ile ilgili olarak fonksiyonel dediğimiz kistler oluşur ve tedavi edilmese de 1-2 ay içinde kendiliğinden geriler). Rahim ağzındaki yaraya gelince; bu yara için önce smear yapılmalı ve yaranın ne tip olduğu araştırılmalıdır. Smear sonucu temiz gelirse dondurulabilir de, özel aletlerle sadece o yara çıkartılabilir de (Biz ikinci yolu seçiyoruz. Çıkan dokuyu patolojik incelemeye yollayarak hata oranının düşürüleceğine inanıyoruz). Doğum kontrol haplarını bıraktıktan birkaç ay sonra gebe kalabilirsiniz. Tabii eğer başka bir probleminiz yoksa.

Haberin Devamı

Sezaryen istiyorum ama...

29 yaşındayım ve 28 haftalık hamileyim. Doktorum normal doğum yapabileceğimi söyledi. Korkuyorum ve sezaryen istiyorum. Bir sakıncası olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bu konuyu doktorunuzla konuşun. Her şey normal ise sezaryene gerek yok. Normal doğumdan korkmaya da gerek yok. Artık ağrısız doğum için birçok seçenek var. Mesela epidural anestezi ile hiç ağrısız doğum mümkün. Sezaryen de bir seçenek. Bugün gelişen teknikler anestezideki ilerlemelerle pek çok kişi güvenle sezaryen oluyor. Benim önerim; her şey yolunda ise zor doğum için belirtiler görülmüyorsa ve de doktorunuz tavsiye ediyorsa, normal doğum. Ama zor doğum ihtimali varsa (mesela çocuk iri, sizin vücut yapınız özellikle leğen kemiklerinizde-biz pelvis diyoruz- darlık varsa) o zaman boşu boşuna ağrı çekmeden sezaryen olmanız daha akıllıca ama yine tekrar söylemek istiyorum ki bu konuları doktorunuzla konuşmanız en doğru yoldur.

Haberin Devamı

Yapmam gerekenler var mı?

29 yaşındayım. Evliliğimin ilk yıllarında çocuk sahibi olmak istemedim. Ama şimdi gebe kalmak istiyorum. Hamile kalmadan önce yaptırmam gereken testler var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, kadın doğum uzmanının muayenesinden geçmelisiniz. Doktorunuz size eğer bugüne kadar yaptırmamışsanız smear testi yapacaktır. Kan grubunuz, kan sayımı, kanama pıhtılaşma testleri ile gebelikte bebeği ciddi olarak etkiliyen bazı hastalıkları geçirip geçirmediğinizi (Kızamıkcık gibi) araştıracak. Gerekli görürse karaciğer ile ilgili testleri de yaptırabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder