Prof. Dr. Derin Kösebay Yeni ve sağlıklı bir gebelik için...
HABERİ PAYLAŞ

Yeni ve sağlıklı bir gebelik için...

Haberin Devamı

Bir kadın peş peşe ikiden fazla düşük yaparsa mutlaka nedeni araştırmalı. Enfeksiyon, metabolizma hastalıkları, kromozom bozukluklarından hangisinin olduğu tespit edilmeli ki mümkün olanlar tedavi edilsin ve yeni gebeliğe sağlıklı başlansın

2 kez düşük yaptım

29 yaşındayım. Ben 1 yıl arayla 2 kez düşük yaptım. Yeniden gebe kalmak istiyorum ama korkuyorum. Bunun nedenleri ne olabilir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yeni gebeliğe başlamadan önce neden düşük yaptığınızın araştırılması gerekir. Bu her düşük nedeninin bulunacağı anlamını taşımaz. Ama peş peşe ikiden fazla düşük olduğu zaman mutlaka araştırılmalıdır. Düşük annenin hormonal, anatomik (yapısal) bozuklukları, geçirdiği veya geçirmekte olduğu enfeksiyon, metabolizma hastalıkları, babanın ve annenin kromozom bozuklukları, babanın spermi ile ilgili sorunlar, bebekte oluşan kromozom bozuklukları gibi pek çok nedene bağlı olabilir. Bunlar sabırla araştırılmalı. Tedavi edilebilecek olanlar tedavi ile düzeltilmeli ve ondan sonra yeni bir gebeliğe başlanmalı.

[[HAFTAYA]]

Anne olamaz mıyım?

44 yaşındayım. 35 yaşında erken menopoza girdim. Kemoterapi ve radyoterapi gördüm. Bir yıldan beri evliyim. Korunmuyorum ama hamile kalamadım. Acaba nasıl bir yol izlemem gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, “Kemoterapi ve radyoterapi gördüm” diyorsunuz. Hastalığınız neydi ve nereye radyoterapi yapıldı?, Kemoterapide ne ilaçlar kullanıldı? Bunları bilmek lazım. Hem siz “Erken menopoza girdim” diyorsunuz. Hormonlarınız ne durumda? Menopozda olmasanız bile 44 yaşında olduğunuzu yazıyorsunuz. Bu yaş gebelik için epey ileri bir yaş. Bence en kısa zamanda bir kadın doğum hekimine başvurun. Durumunuzu değerlendirecek ve size gereken tavsiyelerde bulunacaktır.

Adet döneminde hamile kalınır mı?


28 yaşında kadınım. Acaba adet döneminde hamile kalınır mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebelik yumurtlamanın olması ile mümkün. Yumurtlama da genellikle adetin 10-16’ncı günleri arasında olmaktadır. O halde sorunuzun cevabı HAYIR, adet zamanı gebe kalınmaz olmalı... Ama tıpta her zaman kesin konuşmak yanıltıcı olabilir. Çünkü çok nadiren akıl almaz şeyler olabiliyor. Çok ileri yaşlarda (Menopozda) yardımsız gebe kalan, kesin kanser teşhisi konulup kendiliğinden düzelen olduğu gibi, adet zamanı tek ilişkide bulunup gebe kalan kadınlar literatürde vardır. Ama bunlar çok nadir görülmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder