Prof. Dr. Derin Kösebay Yüksek dozda hormon veriliyor
HABERİ PAYLAŞ

Yüksek dozda hormon veriliyor

Rahmi az gelişmiş olan kadınlara yüksek doz hormon verilerek rahim büyütülebiliyor. Ama çok küçükse elden fazla bir şey gelmiyor. Vajinada sorun varsa bu tedavi onu da etkiliyor ama yoksa kadına ameliyatla vajina yapılıyor

Annem menopozda ama...

Annem 52 yaşında, 3 yıl önce menopoza girdi. O dönemde rahim duvarı kalınlaşması vardı ve tedavi gördü. Tek seferlik lekelenmeler olduğunu söylüyor. Bu lekelenmelerin hastalık belirtisi olabileceğini biliyorum ama basit bir hastalık da olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, menopozdan sonra ortaya çıkan kanamalar (az veya çok) daima dikktle izlenmeli. Sorduğunuz gibi bu kanamalar mutlaka kötü bir hastalığı mı işaret eder? HAYIR ama bazı kötü hastalıklarında pekala habercisi olabilir. Burada yapılacak şey ciddi bir jinekolojik muayene, ultrasonografi, vajinal smear alınması, bazı kan tetkiklerinin yapılması ve gerektiğinde rahim içinden biyopsi alınmasıdır. Kesin sonuç ancak bu şekilde alınabilir. Menopoz döneminde hiçbir şikayet olmasa da bence 6 ayda bir jinekolojik muayene gerekiyor.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı


Rahim gelişmemiş

19 yaşındayım, yeni evliyim. Hiç adet görmedim. Doktor rahmin gelişmemiş olduğunu söyledi. İlişkiye girerken çok zorlanıyorum. Acaba tedavisi var mı? Bir de ileride çocuğum olur mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, muayene edilerek rahmin, vajinanın ve yumurtalıkların olup olmadığı anlaşılmalı. Ayrıca kromozom analizi de yapılarak bozukluğun nedeni araştırmalı. Rahmi az gelişmiş olanlara yüksek doz hormon uygulayarak rahmin geliştirilmesi mümkün. Ama rahim çok ufak ise ona yapılacak fazla bir şey henüz yok. Bu arada vajina az gelişmiş veya hiç gelişmemiş yani vajina yok denecek durumda olabilir. Hormon tedavisi vajinayı da etkiler. Ama vajina yok ise, ancak plastik ameliyatla suni vajina yapılarak problem çözülmeye çalışılır.

Bu ilaçlar uygun mu?

28 yaşındayım. Endokrinoloji bölümüne gittim ve polikistik over sendromu tanısı konuldu. Doğum kontrol hapı ve başka bir ilaç daha verildi. Ben çocuğumun olmasını istiyorum. Sizce bu ilaçlar bana uygun mu? Polikistik over sendromu ile çocuk sahibi olunabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over hastalığı hem yumurtalıkların hormon yapımı ile ilgili hem de şeker metabolizması ilgili sorunlar içerir. Bu hastalıkta yumurtlama olmaz ve insülin direnci vardır. Bu nedenle hem yumurtalıklardaki bozukluğu düzeltmek hem de kan şekerininin ayarlanması ile ilgili tedavi uygulamak gerekir ki sizde de aynen böyle yapılıyor. Tedaviniz belki uzun bir süre devam edebilir ama çocuk istediğiniz zaman gerekli ilaçlar değiştirilerek gebe kalmanızda sağlanabilir. Genel olarak polikistik overlilerin gebe kalması biraz yardım gerektiriyor. Ama büyük olsılıkla bebeğiniz olur, merak etmeyin. Şekerli maddeler yasak mutlaka kilo vermelisiniz ve spor yapmalısınız, sevgiler..

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder