Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu

25 Şubat 2019, Pazartesi 08:30

Hareketi zorlaştırır

Yumurtanın etrafında su toplanması yani hidrosel genellikle ameliyatlardan sonra erkeğin başına gelir. Hidrosel hareket ederken, oturup kalkarken hastayı rahatsız edebildiği gibi testisin küçülmesine neden olup kısırlığa da yol açabilir.

Sıvı toplanmış

20 yaşındayım. 4 ay önce sol varikoselden ameliyat oldum. Kontrolde yumurtalıklarıMda ameliyattan kaynaklanan şişlik olduğu ve 5-6 ay içinde normale döneceği söylendi. Başka bir doktor “Yumurtalığında sıvı toplanmış” dedi. Doktor “6 aylık süre sonunda bu sıvı toplanması geçmezse yeniden ameliyat lazım” dedi. Ne yapmalıyım?

Varikosel ameliyatı sonrası yumurta etrafında su toplanması ameliyatta lenf kanallarının bağlanmış olması sonucu ortaya çıkan bir komplikasyondur. Hidrosel adı verilen bu durum mevcudiyeti ile hareket ederken, oturup kalkarken rahatsızlık verebilir, testisin küçülmesine neden olabilir. Ayrıca kısırlık sebebi de olabilir. Bu nedenlerle bu durumun da bir ameliyat ile ortadan kaldırılması gerekebilir. Tabii ki en doğru olan varikosel ameliyatını baştan mikrocerrahi teknik ile yaparak bu lenf kanallarını korumak ve bu komplikasyonun ortaya çıkmasına mahal vermemektir.

Benden az meni geliyor

Ereksiyonla birlikte gelen meninin tazyikle dışarı atılmasında belli bir sayı var mı? En fazla tazyikle az meni çıkıyor. Bu durum normal mi?

Ejakülasyonun şiddetinin herhangi bir önemi yoktur. İdrar yolunun arka kısmına ulaşan meni o bölgedeki kasların orgazm esnasındaki ritmik kasılmaları ile ileri doğru fırlatılır. Bu nedenle ejekülasyondaki atım gücü bu kasların kasılma gücü ve ritmik kasılmalarına bağlıdır. Cinsel arzunun psikolojik olarak fazlalığı, cinsel perhizin uzunluğu gibi ek faktörler de bu durumda rol oynayabilir. Ejakülasyon şiddetinin kısırlık ile hiçbir ilgisi yoktur.

Sertleşmiyor

24 Şubat 2019, Pazar 08:31

Gençliği aramayın

Erkeklerde ilerleyen yaşla birlikte penisin sertleşmesini sağlayan mekanizma da yaşlanmaya başlıyor. Cinsel istekte azalıyor ama asla yok olmuyor. Bu yüzden gençlikteki performansı aramak hata olur

Yeni evlendim

47 yaşındayım ve yeni evlendim. Eşim benden genç. Cinsellikte sorun yaşar mıyım? İktidarsızlığın yaşla görülme sıklığı artıyor mu? Haftada kaç kez cinsel ilişki normaldir?

İlerleyen yaşla tüm vücut yaşlandığı gibi penis ve penisin sertleşmesini sağlayan mekanizmalar da yaşlanır. Yaşla birlikte cinsel istek azalıyor ama yok olmuyor. Pek çok erkekte cinsel istek hafif-orta düzeyde devam eder.

80-90 yaş aralığındaki erkeklerin yüzde 15’inde cinsel faaliyetin, yarısında ise cinsel isteğin devam ettiği biliniyor. 60 yaş üstü evli çiftlerin yüzde 53’ünün, 76 yaş üzerindekilerin ise yüzde 24’ünün cinsel yönden aktif oldukları biliniyor. Aynı şekilde cinsel ilişki sıklığı da yaşla azalıyor.

Birkaç güne uzayabilir

25 yaşındaki erkekler ortalama haftada 4 kez ilişki kurarken, 50 yaşında haftada 1, 70 yaşında ise ayda 3 kez ilişki kuruyor. Yaşlanan erkekte beyin cinsel uyarılara daha az cevap veriyor ve sertleşmenin sağlanması için daha fazla dokunmayla uyarılma gerekiyor.

Penisin de bu uyarılara verdiği cevap gecikiyor ve tam sertlik için süre uzuyor. Boşalma gerçekleştiğinde bir sonraki cinsel birleşmeye kadar geçmesi gereken süre genç erkeklerde 30 dakikaya kadar düşerken yaşlanan erkekte bu süre birkaç güne kadar uzayabiliyor.

22 Şubat 2019, Cuma 08:30

Eğrilik azsa dert etmeyin

Penisin içindeki kanla dolarak sertleşmeyi sağlayan kılıfların kireçlenmesi sonucu oluşan ve eğriliğe neden olan peyroni ilaçla tedavi edilmiyor. Eğrilik azsa ve ilişkiye engel değilse sorun yok.

İLERLEME YOK

2017’de Kasım’da çok ateşlendim. 2 ay sonra peyroni teşhisi konuldu. 37 yaşındayım. Doktor yapılacak hiçbir şeyin olmadığını, sonunda ameliyat gerektiğini anlattı. Hastalık geçen 1.5 yıla rağmen ilerleme kaydetmedi. Eğrilik oranı yüzde 5-10 gibi. 2 hafta önce bir yazınızı okudum. Bana yardımcı olur musunuz?

Peyroni yani penisin içindeki kan ile dolarak sertleşmeyi sağlayan kılıflardaki kireçlenme sonucu oluşan eğriliğe etkili bir ilaç bulunmamaktadır. Bahsettiğiniz kadar az ve cinsel ilişkiye engel olmayan bir durumun ameliyat ile tedavi edilmesi de gerekmez.

SANKİ HİÇ BOŞALMIYOR

27 yaşındayım. Ben çok sık tuvalete gidiyorum. Penisim hiç boşalmıyor. Cinsel ilişkiye girmedim. Doktora gitmeye utanıyorum. Evlenmek istiyorum. Yardım eder misiniz?

Sık tuvalete gitmenin birçok değişik nedeni olabilir. Bunların arasında idrar üretimin artıran şeker hastalığı gibi sistemik hastalıklar, idrar yollarının herhangi bir yerinde olan iltihap, tahriş, taş gibi nedenler veya dış idrar yolundaki darlık ve diğer sebepler sayılabilir. Çoğu zaman stres nedeni ile de sık idrara gitme durumu ortaya çıkabilir. Ayrıca ayaklar üşütüldüğünde de mesanenin içini döşeyen tabakada ödem, ortaya çıkarak mesaneyi hassaslaştırıp sık idrara çıkmaya neden olabilir. Sık idrara çıkma belirgin bir hal aldığı taktirde öncelikle bir üroloji uzmanına başvurmak ve idrar tahlilinden başlayarak önerilen tahlilleri yaptırmak gereklidir. Bazı ciddi rahatsızlıkların da bu gibi basit görünen belirtilerle ortaya çıktığı göz önünde bulundurulmalı, hastalıkları ortaya çıktıktan ve ilerledikten sonra tedavi etmek yerine mümkünse hasta olmayı engelleyici önlemler almalı veya hastalığı en kısa zamanda ortadan kaldıracak önlemlere başvurmalıyız.

EĞRİLİĞİ BENİ ÜZÜYOR

20 Şubat 2019, Çarşamba 08:30

Tedavisi ilaç ya da ameliyat

Erkekten boşalma sırasında meni gelmemesi normal değil. Ortada sorun olduğunu gösterir. Meni cinsel perhize bağlı olarak azalıp artabilir. Gerekiyorsa ilaç ya da ameliyatla tedavisi yapılabilir.

Sperm gelmiyor

20 yaşındayım. Mastürbasyon yaptığımda hiç sperm gelmedi. Çok korkuyorum. Arkadaşlarımın hepsinden sperm geliyor. Ne yapmalıyım?

Ejakülasyon, yani boşalma sırasında meni gelmemesi normal bir durum değildir, bir sorun olduğunu gösterir, bu duruma aspermi adı verilir. Meniyi oluşturan salgının çok büyük kısmı prostatın arkasında bulunan ve vesiküla seminalis adını alan bir çift meni kesesinden kaynaklanır. Normal bir boşalmada ortalama 1,5-3 cc arası normal miktardır, cinsel perhize bağlı artma ve azalma gösterir. Vesiküla seminalislerin veya boşaltım kanallarının doğuştan eksik olması veya bir infeksiyon nedeni ile tıkanması bu duruma sebep olabilir. Nörolojik bir hastalığı olanlarda ve bazı şeker hastalarında ise meninin dışarıya boşalmak yerine, arkaya yani idrar kesesine boşalması nedeniyle meni gelmemesi görülebilir. Boşalma sırasında meni gelmemesi mutlaka bir ürolog tarafından değerlendirilmelidir, ilaç veya ameliyat ile bu sorun halledilebilir.

Tedavi başlayacak

25 yaşındayım. Hiperprolaktinemi var. Testosteron normal sınırlarda olmasına rağmen düşük değere yakın. Dopamin tedavisine başlayacağım. Sakalım çıkar mı?

Prolaktin hormonu yüksekliği hipofiz dokusundaki bir fonksiyon bozukluğundan kaynaklanabilir, çekilen filmler neticesi ameliyat veya ilaç tedavisi yapılır. Prolaktinin yükselmesi erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanmasını bozduğundan başta libido, yani cinsel istek olmak üzere erkeklik hormonuna bağlı fonksiyon ve vücut özelliklerini olumsuz etkileyecektir. Tedavi sonucu her şey normale dönecektir. Endişe etmeyiniz ve doktorların tavsiyelerine uyunuz.

Zarar verir mi?

19 Şubat 2019, Salı 08:30

Cinsel yaşam etkilenebilir

Kişinin bünyesi mevsim değişikliğinden, psikolojik durumdan etkilenir. Bu yüzden her gün aynı derecede keyifli olmak beklenemez. Cinsel hayat da böyledir. Yorgunluk, sıkıntı ve iş stresinden etkilenebilir, telaş etmeyin.

Hangisi daha iyi?

2 testisim de alındı, hormon replasman tedavim sürüyor. Bu tedavide enjeksiyon veya jel formatlarının avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi verir misiniz?

Testosteron tedavisi her ne nedenle gerekirse gereksin, en iyi tedavi yöntemi günlük jel şeklinde ve gereken dozda kullanılmasıdır. Her sabah uygulanan doğru dozdaki jel ile doğal günlük testosteron ihtiyacı fizyolojik ihtiyaca uygun olarak sağlanır.

Sertleşme olmadı

29 yaşındayım. 2 hafta önce kız arkadaşımla ilişkiye girmek istedim ama sertleşme olmadığı için cinsel ilişki olamadı. O gece kendimi çok sıktım. Daha önce birkaç kez cinsel ilişki deneyimim var. Yaşadığım bu olay yüzünden 2 haftadır evden çıkmıyorum. Bunalımdayım. Ne yapmalıyım?

İnsan bünyesi mevsim, hava, psikolojik durum, yorgunluk, keyif gibi birçok harici ve dahili faktörden etkilenir. Bir bilgisayar gibi standart komutlara standart cevaplar vermez. Profesyonel bir atlet dahi aynı mesafeyi aynı sürede iki defa koşamaz. Her gün performansında az veya çok değişiklik gösterir. Cinsel yaşam da tıpkı böyledir. Formsuz olduğumuz günler veya dönemler olması insan tabiatı gereğidir. Yorgunluk, sıkıntı gibi faktörlerin eklenmesi ile performansın kötü olduğu bir günde özellikle kişinin evham seviyesi ortalamanın üzerinde ise devreye performans anksiyetesi denilen performans evhamı da girer ve cinsel ilişkinin başarılamaması durumu ortaya çıkar. Bu durumu anlamak ve tabii kabul etmek çözümün önemli bir parçasıdır. Gerekirse bu sorunu aşamayanlara tedavi de uygulayarak sorunu halletmekteyiz.

Pıhtılı kan geliyor

18 Şubat 2019, Pazartesi 08:30

Baba olmayı engellemez

Sertleşme sorununda tüm yöntemlere rağmen başarı sağlanamıyorsa penis protezine başvurulur. Protez erkeğin ilişkiden zevk almasını, boşalmasını ve çocuk sahibi olmasını engellemez. Baba olamam diye endişelenmeyin.

Ameliyat olacağım

49 yaşındayım, prostat büyümesi teşhisi konuldu. Ameliyat olmam gerekiyormuş. Prostat ameliyatından sonra cinsel hayatımda ya da boşalırken sorunlar ortaya çıkar mı?

Hayır, boşalmayla ilgili sorun olmaz. Ancak hasta cinsel ilişkiden sonra dışarı değil, idrar kesesine boşalır; meni daha sonra idrarla dışarı atılır. Eğer ameliyat sırasında mesane boyu korunursa böyle bir sorun meydana gelmez. Hastalarımız bu durumu bazen çok abartır. ‘Menim kesildi’ diye gelirler; ama bu durumun cinsel sağlığa hiçbir zararı yok. Yalnız meni dışarı gelmediği için doğal yollardan hastanın çocuk sahibi olabilmesi mümkün değildir. Zaten bu yaştaki erkeklerin genellikle çocuk problemi olmuyor. İsteyen hastalar da mikroenjeksiyon yöntemiyle çocuk sahibi olabilir. Bu yöntemde testisten direkt sperm alınır. Sperm laboratuvar ortamında kadının yumurtasının içine enjekte edilir. Daha sonra döllenen yumurta kadın rahmine bırakılır. Böylece gebelik başlar.

Çocuğum olmayacak mı?

Bir süredir iktidarsızlık yaşıyorum. Doktorlar sonunda penis protezi taktırabileceğimi söyledi. 38 yaşındayım ve baba olmak istiyorum. Bu protezi taktırırsam çocuğum olabilir mi?

Penis protezi ameliyatı sırasında üremeyi sağlayan organlara müdahale edilmiyor. Penis protezi ameliyatı sonrası penisin hissi korunduğu için hasta sertleşme bozukluğu gelişmeden önce olduğu gibi cinsel ilişkiden zevk alabilir, orgazm olabilir ve boşalabilir. Ameliyat öncesi üreme organları normal olan ama yeterli sertleşmesi olmadığı için çocuk sahibi olamayan hastalar protezle kurdukları cinsel ilişkiyle çocuk sahibi olabilirler.

Sperm sayım azaldı