Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 1 santim kısalabilir
HABERİ PAYLAŞ

1 santim kısalabilir

Haberin Devamı

Cinsel organda ağrıya ve giderek eğrilmeye yol açan peyroni 1 yıl kadar zamana bırakılıyor. Durum değişmez hatta kötüye giderse hasta ameliyat ediliyor. Ama operasyonda cinsel organ 1 santim kadar kısalabiliyor

SORU: Cinselliğe çok düşkünüm

22 yaşındayım, kız arkadaşım olmadı. Ama cinselliğe çok düşkünüm. Nasıl önlem alabilirim?

CEVAP Evleninceye veya cinsel bir partner bulana kadar fazla sık olmadan, günaşırı olabilir ve fazla zorlamadan mastürbasyon yapmanız sağlıklı bir durumdur.

SORU: Penisimin düzelmesi mümkün mü?

45 yaşındayım. Benim sorunum penisimin eğri olması. Bunun çaresi var mı, varsa nedir?

CEVAP Bu duruma tıp dilinde peyroni denir. Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşan bir hastalıktır ve genelde ağrıya, penisin eğriliğine neden olur. Genelde 40-60 yaş arasında görülüyor. Genetik bazı nedenlerle de olabiliyor. Eğilme başladıktan sonra aylar içinde giderek artıyor ve daha sonra belirli bir noktada sona eriyor. Bazı vakalarda bir süre içinde bu eğrilik kendiliğinden gerileyebiliyor, hatta tamamen düzelebiliyor. Sorun ne tarafta ise kamış o tarafa doğru eğiliyor. Eğim belirli bir dereceyi aştığında ise hasta cinsel ilişki sağlayamaz duruma geliyor.

1 yıl kadar bekleniyor

Genelde hastalığın ilk ortaya çıkışından itibaren yaklaşık 1 yıl bekliyoruz. Eğer fazla bir kalıcı şekil bozukluğu varsa düzeltici bir ameliyat yapmak gerekiyor. Hastaların yüzde 10-20’sinde eğrilikte azalma görülürken yüzde 60’ında da ameliyat gerektirebilecek bir artma oluyor. Bu durum bazen sertleşme sorunu ile birlikte de seyredebiliyor. Hem sertleşme sırasında belirginleşen ağrı ve kıvrılma hem de kireçlenmenin penisin esnekliğini ve sertleşme özelliğini bozması sonucu sertleşme bozukluğu ortaya çıkıyor ve kişi cinsel ilişkiye giremez hale geliyor. Tedavisinde bazı özel yöntemler kullanılıyor. Kamışın damarlarından alınan yamalar o bölgeye çıkarılarak konuluyor. Bunda tek sorun var penis boyunda yaklaşık 1 santim kadar bir kısalma olabiliyor. Bu yüzden bu durum ameliyat olmadan önce hastaya mutlaka anlatılıyor.

SORU: Kısır mıyım?

Sol yumurtalığımın sağdakinden küçük. Kısır olmaktan korkuyorum. 1 sene önce sol yumurtalığımda iltihap oldu. Tedaviyle geçti ama sol yumurtalığım küçüldü. Acaba kısır mıyım?

CEVAP Bir testisinizin iltihap sonrası dumura uğraması kısır olduğunuz anlamına gelmez. Çocuk olmasını sağlayan sperm hücreleri ve erkeklik hormonları her iki testiste de üretildiğinden sadece birinin kaybı normal fonksiyonları ortadan kaldırmaz. Hatta bu durumda geride kalan testis biraz daha büyüyerek kaybedilen organın fonksiyonlarını da kısmen devralır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder