Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 2 kere test yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

2 kere test yapılmalı

Testis toplardamarlarında ortaya çıkan varisleşme yani varikosel nedeniyle ameliyat olacak erkeğin güvenilir bir yerde en az 2 kez sperm testi yaptırması şarttır. Ameliyatın ardından da test yenilenmelidir...

[[HAFTAYA]]

SORU: Ağrılar bitmedi

21 yaşındayım. 2 yıl önce çift taraflı varikosel ameliyat oldum. 3 ay sonra ağrılar başladı. Elle yapığım yoklamada varikosel göremiyorum. Sizce ağrılarımın sebebi nedir? Ayrıca hiç spermiyogram testi yaptırmadım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Varikosel ameliyatı öncesi mutlaka ve en az 2 defa bu konuda uzman bir laboratuvarda spermiyogram yapılmalıdır. Varikosel muayenesi mutlaka bir üroloji uzmanı tarafından yapılmalıdır, sizin kendi görüşünüz bu konuda yeterli değildir.

Haberin Devamı

SORU: İktidarsız mıyım?

51 yaşındayım. 12 yıldır şeker hastasıyım. İlişkiye hiç ilgim yok. Ayrıca sertleşme olmuyor. Acaba şeker hastalığı iktidarsızlığa neden olur mu?

CEVAP

Şeker hastalarında hem nörolojik, hem de damarsal sorunlar ortaya çıkabiliyor. Şeker hastalığı özellikle tedavi edilmediği taktirde sinir sistemi üzerinde son derece olumsuz etkiler yaratır. Göz sinirlerini tahrip ederek görmeyi engelleyebileceği gibi penise beyinden mesaj ileten sinirler üzerinde de tahribat yapabilir. Bu sistemin çalışmaması da iktidarsızlığa neden olabilir. Ayrıca şeker hastalığında ortaya çıkabilen ciddi damarsal sorunlar da penise giden kan miktarını azaltarak sertleşme bozukluğu yapar.

SORU: Hangi doktora gidelim?

32 yaşındayım. 2 yıllık evliyim. Çocuğumuz olmuyor. Doktora gitmedik. Önce hangimiz gitsin?

CEVAP

Çocuğu olmayan çiftler aynı anda tetkik edilmeli. Kadınlar bir kadın-doğum uzmanı, erkekler ise bir üroloji-androloji uzmanı tarafından eş zamanlı olarak değerlendirilmelidir. İlk başta direkt olarak özel bir tüp bebek merkezine gitmek doğru değildir. Tüp bebek-mikroenjeksiyon yöntemlerine başvurmadan daha kolay ve ekonomik olarak birçok çift tedavi edilerek çocuk sahibi olabilir. Çeşitli ilaç tedavileri, mikrocerrahi veya endoskopik müdahaleler sonucu normal cinsel ilişki ile çocuk sahibi olamayan ama yeterli düzelme sağlanan vakalarda rahimiçi aşılama yöntemi ilk seçilecek yardımlı üreme tekniğidir. PAF- IUI adı verilen yeni bir uygulama yöntemi ile aşılama yönteminde hamilelik oranında önemli artış sağlanabilmiştir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder