3 ay sonra test yaptırın

05 Eylül 2014, Cuma 05:00
AA

AIDS ülkemizde yaygın bir sorun değil. Ama şüpheleniyorsanız ilişkiden 3 ay sonra laboratuvar tahlili yaptırmanız şart. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sağlığınıza zararlı olduğundan şüpheli partnerlerle ilişkiye girdiğinizde prezervatif kullanmanızı öneririm...

[[HAFTAYA]]

SORU: Ameliyat olayım mı olmayayım mı?

Çift taraflı varikoselim var. Spermiogram sonuçlarını yazıyorum. Kimi doktor “Ameliyat ol, sperm düşüklüğü kistten kaynaklanıyor” dedi. Kimisi de “Çocuk sahibi olmayı unut. Ameliyat çok zor, erkekliğine zarar verir” diyor. Ne yapayım?

CEVAP

Varikosel sperm üretimini ve kalitesini etkiler; sayı ve hareketlilik azalır, yapı bozulur, sperm hücrelerinin DNA yapılarındaki parçalanma oranları artış gösterir. Bunların sonucunda hamilelik oluşma ihtimali düşer, erken düşüklerde artış görülür, aşılama ve tüp bebek tedavilerinde başarı oranlarında azalma ortaya çıkar. Kısırlık yapacak derecedeki kanal kistlerinde ise genellikle boşalma sırasında gelen meni miktarında azalma olur, bir üretim sorunu bulunmaz.

SORU: AIDS kapmış olabilir miyim?

26 yaşındayım. Şimdiye kadar 3 kere ilişkiye girdim. Bu ilişkilerim yabancı uyruklu kişilerleydi. Sizce AIDS kapmış olabilir miyim? Eğer AIDS olduysam bu ne zaman ortaya çıkar ya da belirtileri nedir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

CEVAP

AIDS ülkemizde yaygın bir sorun değil. Fakat emin olabilmek için ilişkiden 3 ay kadar bir süre sonra bir laboratuvar tahlili yapılması şarttır. Ülkemizde AIDS’ten çok daha yaygın olan ve cinsel yol ile bulaşan diğer hastalıklar da sağlığınıza zararlı olacağından bu gibi şüpheli partnerler ile ilişkiye girerseniz mutlaka prezervatif kullanmanızı tavsiye ederim.

SORU: İlaçlar yüzünden mi?

3 yıldır psikolojik tedavi görüyorum. Kullandığım ilaçların çok yan etkisi vardı ama hepsi zamanla geçti. Sadece sertleşme problemi henüz geçmedi. İlaçlardan önce böyle bir şey yoktu. Sertleşme problemim ilaçları bırakana kadar devam eder mi, yoksa bu sorunu sık sık yaşayacak mıyım?

CEVAP

Psikiyatri alanında kullanılan bazı ilaçların cinsel aktiviteyi olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu gibi ilaçlar genellikle dönemsel olarak kullanılmakta olup ilaç kesildikten sonra bu olumsuz etkileri ortadan kalkmaktadır. Size bu ilaçları veren doktorunuz ile bu sorununuzu paylaşırsanız sanırım ilaç dozlarında veya kullanılan ilaç tercihlerinde değişiklik yaparak sorununuzun çözülmesi için yardımcı olabilecektir.

SORU: Tedavi gerekir mi?

25 yaşındayım, testislerimden biri hep yukarıda, yan yana geliyor, ağrı yapmıyor. Ancak hep altlı üstlü. Bunun az da olsa bir sakıncası olabilir mi?

CEVAP

Ayakta durmaktayken bir testisin diğerinden daha sarkık olması tamamen normal, fizyolojik bir durumdur, yürümeyi de kolaylaştırır. Bu nedenle tedavisi mevzubahis değildir, endişe etmeyiniz.