Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ameliyat fırsatı kaçmasın
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyat fırsatı kaçmasın

Prostat erkeklerde en çok görülen kanser türlerinden biri. Erken teşhis edilirse ameliyatla sorun ortadan kaldırılıyor. Geç kalınır, operasyon fırsatı kaçırılırsa işler zorlaşıyor. Bu durumda sadece hastanın yaşam süre ve kalitesini desteklemek mümkün oluyor.

SORU: Penisim içeride

21 yaşındayım, ilişkiye girmedim. Penisim içte duruyor ve 10 santim. Çoğu zaman içeride durması normal midir? 1.85 boyunda, 92 kiloyum. Kiloyla ilgisi olabilir mi?

CEVAP

Kilosu fazla olanlarda yağ dokusu da kalın olur. Cilt altında ve erkeklerde daha çok göbek ve göbek altı bölgede toplanan yağ dokusu hafif aşağı doğru sarkarak penis kökünün üzerine yığılmakta, penis boyunun gerçekte olduğundan çok daha kısa görünmesine neden olmaktadır. Penisin tam üzerinden parmaklarınız ile kemiğe doğru sıkıca bastırırsanız bu farkı siz de açıkça görebilirsiniz. Zayıflayarak hem bu sorunu gidermek hem de genel sağlığa katkıda bulunmak en akılcı çözüm yoludur. Gerekli durumlarda plastik cerrahi ameliyatları veya liposuction yöntemi ile de bu bölgedeki yağlar alınarak çözüm sağlanabilir.

Haberin Devamı

SORU: PSA yükseliyor

77 yaşında, prostat kanseriyim. Kapalı ameliyat oldum. Ameliyatta testislerimin yarısı alındı. 15 ayın sonunda PSA yükselmeye başladı. 25 kur ışın tedavisi alıyorum. PSA yükselmeye başladı ve 20’nin üzerine çıktı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Prostat kanseri erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden olup ilerleyen yaş ile bilhassa ailesinde bu hastalık görülenlerde göz ardı edilmemesi gereken, yılda 2 defa gerekli tetkikler ve ürolog muayenesi ile kontrolü yapılması gereken bir hastalıktır. Erken safhalarda tesbiti halinde ameliyat ile bu sorundan tamamen kurtulmak mümkündür. Geç kalınması ve ameliyat fırsatının kaçırılması halinde ise çeşitli tedavi yöntemleri ile yaşam süresini ve kalitesini desteklemek mümkün olabilmektedir. Bu gibi detaylı tedavileri sadece sizi takip etmekte olan üroloji uzmanı gerektiği gibi planlayabilir. Gerekirse bir üniversite kliniğinde üro-onkoloji ile ilgilenen öğretim üyelerinden de detaylı görüş alabilirsiniz.

Haberin Devamı

SORU: Sol yumurtalığım küçüldü, neden olabilir?

Sorunum sol yumurtalığımın sağdakinden küçük olması. Kısır olmaktan korkuyorum. Yaklaşık 1 sene önce sol yumurtalığımda iltihap oldu. Tedavi sonucu geçti ama sol yumurtalığım küçüldü. Acaba kısır mıyım?

CEVAP

Bir testisinizin iltihap sonrası dumura uğraması kısır olduğunuz anlamına gelmez. Çocuk olmasını sağlayan sperm hücreleri ve erkeklik hormonları her iki testiste de üretildiğinden sadece birinin kaybı normal fonksiyonları ortadan kaldırmaz. Hatta bu durumda geride kalan testis biraz daha büyüyerek kaybedilen organın fonksiyonlarını da kısmen devralır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder