Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ameliyat şart değil
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyat şart değil

Erkeklerde doğuştan bulunan prostat belli bir yaştan sonra büyür. Operasyon kararı alınırken prostatın boyutuna ve erkeğin hayatını ne kadar etkilediğine bakılır. Çünkü herkesin prostatı büyür ama herkes ameliyat olmak zorunda değildir.

SORU: Prostatla ilgili mi?

60 yaşındayım. Gece 2-3 kere idrar kalkmak için uyanıyorum. Bu prostatla ilgili olabilir mi?

CEVAP

Prostat doğuştan itibaren her erkekte bulunan ve idrar torbasının tam çıkışını çepeçevre saran bir salgı bezidir. İdrar yollarının savunmasını yapar ve meniye katılan birtakım değişik salgılar üretir. Yani prostat belirli bir yaştan sonra olan değil, doğuştan itibaren tüm erkeklerde bulunan bir organdır. Belirli bir yaştan sonra prostat hormonlardaki değişimin de etkisi ile yavaş yavaş büyümeye başlar. Bu büyüme tamamen fizyolojiktir, saçlara ak düşmesi, derinin kırışması gibi normal yaşamın bir parçasıdır. Prostatın büyümesi için iki şart vardır: 1- İnsanın yaşlanması 2- Erkeklik hormonunun olması: Yani kişinin prostat sorunu olabilmesi için erkekliğinin olması gerekir. Hadım edilmiş kişinin yani yumurtalıkları alınmış birinin prostat sorunu olmaz.

Haberin Devamı

Doktor değerlendirir

Ameliyat kararı vermek için belirtilerin ne şiddette olduğu ve kişinin hayatını ne kadar etkilediği önemlidir. 60 yaşında birinde bunların bir kısmı var diyelim. Bu durum böbrek ve idrar yollarına zarar vermiyorsa yani iltihaba vs. neden olmuyorsa burada kişiye bağlı bir durum vardır. Kişinin sosyal hayatı, çalışma hayatı değerlendirilir. Mesela kişi çiftçi ise bu tür durumlarla daha kolay başa çıkabilir. Tarlada çalıştığı için istediği zaman tuvalete gider. Ama bu kişi bir hakim ise mahkemeye sık sık ara vermek zorunda kalacaktır. Herkesin prostatı büyür ama gerçekte sadece bazıları ameliyat olmak zorundadır. Gerçekten şikayetleri olmayaları lüzumsuz yere ameliyat edersek daha mutsuz insanlar ortaya çıkar.

SORU: Bir sıvı geliyor

Nişanlımla telefonda ya da baş başa konuşurken heyecanlanıyorum. Penisimden beyaz su renginde sperm gibi kaygan bir sıvı çıkıyor. Sizce bu normal midir?

Haberin Devamı

CEVAP

Durum normal. Gelen meni değil, prostat ve dış idrar yolu üzerindeki salgı bezlerinin uyarı sonucu salgıladığı kayganlaştırıcı özelliği de olan, kokusuz, su gibi şeffaf, hafif yapışan bir sıvıdır. Bu tıpkı limon görüldüğünde ağız sulanması haline benzer tamamen fizyolojik bir durumdur. Erken boşalma ile de ilgisi yoktur.

SORU: Cinsel hayatım durdu

33 yaşındayım. Bir süre önceye kadar ilişkiye girdiğim her kadını mutlu ediyordum ama şimdi erken boşalma yüzünden cinsel hayatım durdu. Çok mutsuzum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Erken boşalma çok sık görülen bir sorun. Çoğu zaman psikolojik sebeplerden kaynaklanıyor. Örneğin; tedirgin bir ortam veya yabancı bir partner gibi. Çiftlerin birliktelik süresi uzadıkça bu sorun çoğu zaman ortadan kalkmaktadır. Birkaç aylık bir sürede düzelmezse bir üroloji uzmanına danışarak ve bir dönem ilaç kullanarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder