Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Azalırsa sorun var
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Sağlıklı erkeklerde sabah saatlerinde sertleşme olması doğaldır. Çünkü bu saatlerde erkeklik hormonu kanda en yüksek seviyede bulunur. Eğer sabah sertleşmeleri azalmışsa hormonal seviyelerdeki düşüşe ve psikolojik sorunlara işaret eder.

SORU: Kesik kesik idrara çıkıyorum

20 yaşındayım. Ben iki defa boşaldıktan sonra idrarımı kesik kesik yapıyorum, neden?

CEVAP

Sık boşalma sonrası idrar kanalınızın prostat içinden geçen bölümünde oluşan ödemlenme (hafif sıvı toplanması) sonucu bu kesik idrar yapma durumu ortaya çıkmaktadır. Bir süre sonra bu durum düzelir, herhangi bir tedavi gerektirmez. Üst üste boşalmak gibi kendinizi gereksiz yere zorlayacak davranışlardan kaçınırsanız herhangi bir sorununuz kalmayacaktır.

SORU: Sabahları ereksiyon oluyorum, neden?

20 yaşındayım. Benim sorunum ereksiyonla ilgili. Her sabah kalkınca ereksiyon oluyorum. Bu durumdan mastürbasyon yaparak kurtulabiliyorum. Yoksa yanlış mı yapıyorum?

CEVAP

Gençlerde ve hatta tüm sağlıklı erkeklerde erkeklik hormonlarının kanda yüksek seviyelerde olduğu ve uyku sonrası vücudun en dinç olduğu sabah erken saatlerde penis sert olarak uyanmak veya penisin kendiliğinden sertleşmesi çok normal ve gayet sağlıklı bir durumdur. Hatta bu sabah sertleşmelerinin azalması hormonal seviyelerdeki düşüşe veya psikolojik stres altındaki bir yaşamın bulgularındandır.

Gece boyu birkaç kez...

Yaşlılarda ise buna ek olarak biraz da idrara sıkışma, genişleyen mesanenin penisi boşaltan damarlara baskı yapması ile ereksiyona yakın bir durum oluşur, hatta buna halk arasında ‘sidik zoru ile sertleşme’ tabiri kullanılır. Esasında penisin sertleşmesi yani penisin iç dokusunun kanla dolması oksijen ile beslenmesini sağlar ve sağlıklı bir durumdur. Gece boyu sağlıklı erkeklerde birkaç defa uyku sırasında penis sertleşerek içindeki dokuların beslenmesi sağlanır. Bu nedenle daha sık sertleşen penisin daha fazla oksijen ile besleneceği ve daha sağlıklı olacağı da bir gerçektir; nitekim atalarımız ‘işleyen demir paslanmaz’ demiştir.

SORU: Kısır mı olacağım?

27 yaşındayım. Birkaç haftadır spermlerim balık yumurtası şeklinde oluyor. Sigara kullanıyorum ve bunun neden olduğunu düşünmeye başladım. Sigaranın kısırlığa yol açtığını biliyorum. Acaba kısır mı olacağım?

CEVAP

Sigara spermlerin üretimi ve dölleme fonksiyonu üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Bu etkiler göz ile görülmez, ancak mikroskop altında özel incelemeler ile saptanabilir. Meni zaman zaman çeşitli nedenlerden değişik renk, koku özellikleri gösterebilirse de bu değişikliklerin her zaman önemi yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder