Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Başında önlem alın
HABERİ PAYLAŞ

Başında önlem alın

Haberin Devamı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın ne kadar önemli olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Bunun en kolay yollarından biri cinsel ilişkinin en başından itibaren prezervatifle korunmak. Eğer hastalığa yakalanırsanız da kısa süre içinde doktora başvurun.

SORU: Sabahları sertleşmiyor, neden?

40 yaşındayım ve 7 yıllık evliyim. Son 1 yıldır sabahları sertleşme olmuyor. Bu konu için 2-3 kez doktora gittim ama bana “Psikolojik” dediler. Acaba ne yapmalıyım?

CEVAP

Normal bir cinsel yaşamınız varsa ve günün diğer saatlerinde sertleşme olabiliyorsa, sabahları sertleşme olmaması bir hastalık değil, daha ziyade psikolojik bir durumdur, tedavisinin gerekeceğini düşünmüyorum.

SORU: Oğlumun derdi ne?

2 yaşında oğlu olan anneyim. Oğlumun sağ kasığında şişlik olduğunu fark ettim ve sağlık ocağına başvurdum. O da beni çocuk cerrahına yönledirdi. Doktor kordon kisti tanısı koydu ve ameliyat olması gerektiğini söyledi. Üroloji uzmanı ise “Varikosel” dedi. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Kordon kistiyle varikosel arasındaki fark bu konuda deneyimli bir uzmanın elle yapacağı bir muayenede anlaşılabilir. Ayrıca ultrasonografi ile de bu teşhis netleştirilebilir. Deneyimli bir üroloji uzmanına başvurarak ameliyattan önce durumu kesinleştirmenizi öneririm.

SORU: Sanki menim azaldı

34 yaşındayım, geçen yıl varikosel ameliyatı oldum. Ameliyattan sonra yeniden muayene oldum. Doktor çok iyi bir sonuç elde ettiğini söylese de penisimde eskisi gibi iyi bir hareketlilik yok. Boşalırken sperm sarımsı ve az geliyor. İleride evlenirken herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım?

CEVAP

Varikosel ameliyatının spermin azlığı, çokluğu ve cinsel faaliyetlerinizle bir ilgisi yoktur. Sadece menideki sperm hücrelerinin sayı, hareketlilik, yapı gibi döllemeyi sağlayan özellikleri üzerine etki yapmaktadır.

SORU: İlişkiye girmemem söylendi ama...

2 ay kadar önce penisimde idrara çıkarken yanma hissettim ve doktora gittim. Bel soğukluğuna yakalandığımı söyledi. 2 haftalık tedaviden sonra bir sorunum kalmadı. Ama ben seksi çok severim. Doktorum “3-4 ay kimseyle ilişkiye girme” dedi. Ne yapacağım?

CEVAP

Bel soğukluğu yani Gonore hastalığı cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. En sık olarak şüpheli ilişkiden birkaç gün sonra idrar yaparken yanma, idrar yolunun uç kısmında kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Akıntıdan veya idrar yolu kazıntısından yapılan tahlil ile tam olarak hangi hastalık olduğu anlaşılarak uygun ilaç verilir.

Tetkik öncesi 3 saat kadar idrar yapılmamış olması şarttır. Tedavi başlandıktan sonra prezervatifi ilişkinin başından itibaren kullanmak şartı ile cinsel ilişkinin zararı yoktur. Sanırım doktorunuzu yanlış anladınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder