Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Başka hastalıkların habercisi...
HABERİ PAYLAŞ

Başka hastalıkların habercisi...

Haberin Devamı

Varikosel sperm üretimini ve kalitesini etkileyerek kısırlığa neden olabilir. İleri yaşlarda ve sağ tarafta, aniden ortaya çıkan varikosel başka hastalıkların habercisi olabilir, vakit kaybetmeden doktora...

SORU: Her varikoseli olan kısır mıdır?

Birkaç ay önce bana varikosel teşhisi konuldu. Tedaviyle ilgili bir şey söylenmedi. Yazılarınızda okuduğum kadarıyla varikosel kısırlığa neden oluyor. Merak ediyorum varikosel herkeste kısırlık yapar mı?

CEVAP

Her varikosel olanda kısırlık olacak diye bir kural yoktur ama varikoseli olanlarda bu risk daha yüksektir ve zaman içinde de artış gösterebilir. Varikosel ergenlik yaşlarında başlar, çapı genişleyen toplar damarların içinde bulunan ve pis kanın testise doğru ters akmasını engelleyen check-valf vazifesi yapan kapakçıkların yetersiz kalması nedeniyle oluşur. Ters basınç sonucu testis içindeki mikro dolaşım bozukluğu etkisini sperm üretim ve kalitesinde göstererek kısırlığa sebep olabilir.

Düzeltme şansı var

İleri yaşlarda ani ortaya çıkan özellikle sağ taraftaki varikosel çok daha ciddi başka sorunların belirtisi olabilir, hemen üroloji uzmanına başvurmak gerekir. Ayrıca varikoselin spermler üzerine etkisi zaman içinde arttığından erken yaşta evlenip ilk çocuğa sorunsuz sahip olan birçok kişi ileri yaşlarda tekrar hamilelik sağlayamayabilirler. İleri derecede varikosel testislerin gelişimini de engelleyebilir. Varikosel günümüzde mikrocerrahi teknik ile ameliyat edilen ve ciddiye alınan bir konudur. Başarısız ameliyatlar sonucu ortadan kalkmayan ve komplikasyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Başarısız ameliyat geçirmiş kişilerde mikrocerrahi ile düzeltme operasyonu uyguluyoruz.

SORU: Sperm sayısı düşük

Eşim 42, ben 36 yaşındayım. 9 aydır çocuk istiyoruz. Eşimin sperm sayısı (1.7) düşük çıktı. Ürolog 3 ay kullanması için bir ilaç verdi. 3 ay sonra yeniden sperm sayımı yapılacak. Bu sayı çok mu düşük? İlaç fayda sağlar mı?

CEVAP

Kullandığınız ilaç tercih ettiklerimden biri olmamak ile birlikte yapılan hormon tetkikleri uygun ise ve varikosel veya başka bir infertilite saptanmıyor ise sayıları artırmak için ilaç kullanılabilir.

SORU: Penisim yukarıya doğru eğik, neden?

Penisim yukarıya doğru eğik. Mastürbasyon yaparken hiç acı çekmiyorum. Sizce cinsel ilişkiye girdiğim zaman herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım?

CEVAP

Birçok insanın penisinde hafif bir eğrilik görülmektedir, bu fizyolojik bir durumdur. Bu eğrilik cinsel ilişkiye engel değilse, ağrı yapmıyorsa ve zamanla artmıyorsa hiçbir tedavi gerektirmez. Bu dediklerimin mevcut olması halinde ve sadece çok gerekli olan vakalarda ameliyat yaparak eğriliği düzeltiyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder