Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Başlangıcı ergenlik
HABERİ PAYLAŞ

Başlangıcı ergenlik

Toplumdaki erkeklerin yüzde 15’inde ve kısırlık nedeniyle başvuranların yüzde 40’ında varikosel bulunuyor. Ergenlik çağında bağlayan varikosel zamanla testislerde ısı artışı yaparak sperm üretimini bozuyor. Ama tedavisi var, panik yapmayın

[[HAFTAYA]]

SORU: Hastalığım ciddi mi?

21 yaşındayım. Sol testisimin kenarında ciddi bir damarlaşma var. Acaba bu ciddi bir sorun olabilir mi?

CEVAP

Muayene etmeden kesin bir şey söylemek imkansız olmakla birlikte muhtemelen varikoseliniz (testis damarlarında genişleme, varisleşme) var. Toplumdaki erkeklerin yüzde 15’inde ve kısırlık tanısı ile müracaat eden erkeklerin yüzde 40’ında saptanan varikosel, sperm üretimini bozan en önemli etkenlerden biridir. Varikosel, testislerde ısı artışı ve toplardamardaki kullanılmış kanın testise geri akımı sonrası mikro dolaşımı etkileyerek sperm üretimini bozar. Erkek kısırlığında en sık görülen neden testis damarlarında ergenlik çağlarında başlayan ve zaman ile erkeğin dölleme gücünü düşürebilen varisleşmedir. Varikosel kısırlık sorunu olan erkeklerin yarıya yakınında saptanabilir ve mikrocerrahi ile başarıyla tedavi edilebilir. Mikrocerrahi tekniğin teknik başarısı yüzde 100’e yakın. Hastaların yüzde 80’den fazlası ameliyattan fayda görebiliyor. Ayrıca bu yöntemle daha önce başarısız varikosel ameliyatı geçirenlere de mikrocerrahi düzeltme operasyonu başarıyla yapılmaktadır.

Haberin Devamı

SORU: İdrara çıktıktan sonra canım yanıyor

22 yaşındayım, bekarım. 1 aydır idrar yaptıktan sonra yanma hissi yaşıyorum. İdrar testi temiz çıktı. O nedenle kültüre gerek görülmedi. Doktor, bana bir ilaç verdi. Yanma hissine iyi geleceğini söyledi. 1 haftadır kullanıyorum daha geçmedi. Jinekoloğa da görünmem gerekir mi?

CEVAP

Sizin durumunuzda basit bir idrar tahlili yeterli olmayacaktır. Bazı özel kültürler ve ultrasonografi, sistoskopi gibi ileri tetkikler de kadameli olarak gerekebilir. Bu arada jinekolojik bir konsültasyon da faydalı olacaktır.

SORU: Testisim işler hale getirilemez mi?

24 yaşındayım. Sağ testisim doğuştan yukarıda. Muayene sonunda doktor bana artık o testisin işlev görmeyeceğini söyledi. Ameliyatta sadece onu almak için yapılabilirmiş. Sizce doğru mu? Ameliyatla tekrar yerine indirilip çalışır hale getirilemez mi? Yaşımda ötürü geç mi kaldım?

Haberin Devamı

CEVAP

Doğumda inmemiş olan testislerin en geç çocuk 1 yaşına gelene dek torbaya indirilmiş olması gerekmektedir. Daha ileri yıllarda yumurtanın iç yapısında bozulma başlar ve öncelikle sperm üretme özelliğinde bozulma oluşması kısırlık ile sonuçlanabilir. Bu nedenle doğum muayenesinde bu durumun saptanması ve ailenin bilgilendirilmesi şarttır. Ayrıca yukarıda kalan testislerde habasetin sık görülmesi ve bunun yaşamı tehdit eden önemli sorunlar yaratabilmesi konunun önemini artırmaktadır. Sizin yaşınızda testisin ameliyat ile indirilmesi çalışması yönünden hiçbir fayda sağlamaz, sadece oluşabilecek bir tümörü daha erken saptama faydası olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder