Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bazen yukarı çıkabilir
HABERİ PAYLAŞ

Bazen yukarı çıkabilir

Haberin Devamı

Testisler zaman zaman kasık kanalına kadar yukarı çıkabilir. Ama testis yukarıda uzun süreler kalıyorsa bu sperm oluşumunu bozarak kısırlığa neden olabilir. Bu durum arada bir oluyor ve testis eski yerine dönüyorsa meraklanmayın

SORU: Sol testisim yukarı çıkıyor, tehlikeli mi?

20 yaşındayım. Mastürbasyon sırasında sol testisim yukarıya, kasıklarıma doğru kaçıyor. Kendiliğinden eski haline dönmüyor. Sizce bunu nedeni nedir? Ciddi bir problem midir? İleride sorun olur mu? CEVAP Testislerin zaman zaman hem çocuklarda hem erişkinlerde kasık kanalına veya kanal ağzına kadar yukarıya kaçabilmesi sık görülen bir durumdur. Her zaman bir sorun oluşturmaz ama yukarıda uzun süreler kalması sperm oluşumunu bozarak kısırlığa neden olabilir veya spor esnasında travma sonucu yaralanma ihtimalini arttırır. Arada bir oluyor ve eski yerine kısa sürede dönüyorsa sorun yoktur. Ama sık oluyor ve uzun süreler yukarıda kalıyorsa bir üroloji uzmanına başvurunuz. Esasında bu durumu anlamak ancak testislerin gelişimini bilmekle mümkündür. Anne karnındaki gelişim sırasında testisler böbrekler seviyesinde oluşur. Doğuma doğru aşağı kayarak haya torbalarına iniş yaparlar. Testislerin damarları bu nedenle böbrek hizasından aşağı kadar uzanır ve bu yapı kaslı bir doku ile çevrilidir. Testisler torbaya da sonradan oluşan bir bağ dokusu ile tesbitlenirler. Bu bağın oluşmaması veya gevşek olması halinde testisin kaslı sap yapısının da çekmesi veya torbaya baskı uygulanması halinde testisler torbadan yukarı kayarak kasık kanalının ağzına kadar yükselebilmektedir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Çocuklarımın da risk var mı?

38 yaşındayım, 15-16 yaşlarında kabakulak rahatsızlığı geçirdim. Rahatsızlığım sırasında testislerim şişti. 10 gün hastanede yattım. Taburcu olduğumda doktor, “İlk çocuğun yaşamazsa diğerleri de yaşamaz” demişti. İlk çocuğum doğduktan 5 ay sonra hayatnı kaybetti. Ardından üç çocuğum daha oldu. En büyük çocuğum 6, ortancası 4, küçüğü ise 11 aylık. Çocuklarım için bir sağlık riski bulunuyor mu? Doktorun söylediğini ciddiye almalı mıyım? CEVAP Kabakulak sonrası yumurtalarınızda iltihap geçirmişsiniz ve muhtemelen bir yumurtanızın etrafinda halen hidrosel denilen su birikmesi mevcut. Bir üroloji uzmanına başvurarak bu konuda gerekli teşhis ve tedaviyi yaptırabilirsiniz. Diğer konuya gelince; normal doğan bir çocuğun ömrü ile sizin gençliğinizde geçirdiginiz bir rahatsızlığıın hiçbir ilgisi yoktur. Bunu söyleyen kişinin bir tıp doktoru olabileceğini sanmıyorum.

SORU: Hastalık bulaşıcı mı?


6 ay önce cinsel ilişkiye girdim. İlişkiden sonra partnerimde ureoplasmosis diye bir hastalığın olduğunu öğrendim. Bu hastalık bulaşıcı mıdır? Belirtileri nelerdir? CEVAP Ureaplasma uralyticum sık rastlanan ve cinsel yol ile bulaşan bir hastalıktır. İdrar yolunda kaşıntı, akıntı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler gösterir. Tanısı özel laboratuvar testleri ile konulabilir ve erken tanı konulduğunda tedavisi ilaç kullanımıyla başarı ile yapılabilir. Bu gibi cinsel yol ile bulaşan hastalıklardan korunmak için şüpheli ilişkilerden kaçınmak ve gereğinde prezervatif kullanmak gereklidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder