Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Birbirinden çok farklı
HABERİ PAYLAŞ

Birbirinden çok farklı

Haberin Devamı

Pek çok erkek cinsel istek azlığı ile sertleşme sorununu karıştırıyor. Oysa bunlar birbirinden çok farklı iki durum ve tedavileri de farklı. Bu yüzden önce durumunuzu kontrol edin. Sonra da bu konuda uzman bir doktora başvurup yardım isteyin.

SORU: İleride sorun yaşar mıyım?

21 yaşındayım. 2-3 yıl önce sol testisimde damara benzeyen şeyler olduğunu fark ettim. Bir sorun olmayacağını düşündüm ve sonradan bunun varikosel olduğunu öğrendim. Doktora acilen gitmeli miyim? Kaç yaşına kadar ameliyat olmalıyım? İleride sorun yaşartır mı?

CEVAP

Varikoseliniz gerçekten var ise ve bu durum sperm değerlerinizi olumsuz etkilemeye başladı ise en kısa zamanda ameliyat olmanızı, mümkünse ehil ellerde mikrocerrahi tekniği tercih etmenizi öneririm. Gecikmeniz giderek yumurtanızın varikoselden daha çok etkilenmesine ve zaman içinde kısırlığa doğru gitmenize neden olabilecektir. Bu konularda deneyimli bir üroloji uzmanına başvurun.

SORU: Cinsel isteksizlik çekiyorum, neden?

25 yaşındayım. Cinsel isteksizlik ve ereksiyon olamama sorunum 5-6 ay önce başladı. Bu zaman içinde karşı cinse karşı hiçbir ilgi duymamaya başladım. Kız arkadaşımla ilişkiye giremiyorum ve bu durum psikolojimi etkilemeye başladı. Ne yapabilirim?

CEVAP

Cinsel istek azalması ile sertleşme sorunu esasında tamamen iki ayrı sorundur. Önce bu konuda öncülük eden sorunun hangisi olduğunu kesin olarak anlamak yapılacak tetkikler ve tedavinin başarısı için şarttır. Sertleşme sorunu veya performans sorunu yaşayan birçok erkek bu durumu kendilerinden dahi saklamaya çalışmakta, giderek cinselliklerini bastırarak esasında fizyolojik olan sorunlarını psikolojik bir sarmal içine gömebilmektedirler. Cinsel istekte azalma veya cinsel isteksizlik libido eksikliği olarak adlandırılır.

Pek çok nedeni olabilir

Libido eksikliği psikolojik veya fizyolojik sorunlar neticesinde ortaya çıkar. Depresyon ve birçok diğer psikolojik sebeplerden ortaya çıkması halinde libido eksikliğinin tedavisi de psikolojik yöntemler ile yapılmalıdır. Ama bu tanıya ulaşmadan önce mutlaka fizyolojik sebepleri tetkik etmek gereklidir. Beyindeki bazı merkezleri etkileyen kazalar, bazı beyin ameliyatları libidoyu azaltabilir.

Dengeler bozulabilir

En sık rastlanan libido azalması nedeni ise hormonlarda çeşitli nedenler ile azalma ve hormonlar arası dengelerdeki bozulmalardır. Yaşın ilerlemesi ile erkeklik hormonunu normal olarak azalması çok sık rastlanan bir durum olup tedavisi ile hem libido artışı sağlanabilir hem de yaşlanan erkeklerin yaşam enerjisi artar. Beynin hipofiz bölümündeki çok ufak kistler de prolaktin hormonu sağlayarak testosteron hormonunu azaltarak libidoyu etkileyebilir. Tüm bu durumların detaylı hormon tetkikleri ile saptanması ve hormon tedavilerinin çok bilinçli olarak yapılması gereklidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder