Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bu test çok özel
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Erkekteki sperm sayısını ölçmek için yapılan spermiyogram testi doktoru yanıltmamalı. Bu nedenle bu konuda özel eğitim almış uzmanlar tarafından ve otomatik cihazlar olmadan yapılmalı...

SORU: İki test arasında neden böyle fark var?


33 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Bir yıl önce bebek tedavisi için doktora gittiğimizde çift taraflı varikoselim olduğu söylendi. Yapılan analizlerde sperm sayım 300 bin çıktı. 4 ay önce özel bir hastanede ameliyat oldum. Ameliyattan 3.5 ay sonra aynı hastanede yaptırdığım analizlerin sonucunda sperm sayımın 7 milyon olduğu söylendi. Bu testten sadece 1 hafta sonra devlet hastanesinde yaptırdığım analizlerimde ise sperm sayım 0 (sıfır) çıktı. Yaptırdığım test sonuçlarından hangisine inanmam gerekiyor? Nasıl bir yol izlemeliyim? CEVAP Spermiyogram adı verilen sperm tahlili otomatik cihazlar ile değil, sadece bu konuda özel eğitim almış personel tarafından yapılmalıdır. Meslek hayatımda doğrudan çok hatalı spermiyogram raporu görmekte olduğumdan sadece bildiğim ve güvendiğim 2-3 laboratuvar sonucuna itibar ediyorum. Maalesef ülkemizdeki laboratuvarlarda kalite açısından yeterli denetim yapılmamaktadır.

[[HAFTAYA]]

SORU: Boşalırken zevk almıyorum, neden?

33 yaşındayım. 2 yıl önce prostatit oldum. Bundan sonra menide katılaşma ve yapışkanlık arttı. Tazyik hiç yok. Bir de boşalırken pek zevk almıyorum. Üroloğa başvurdum ama sonuç alamadım. Bu şikayetlerimin sebebi nedir? Tedavisi var mı? CEVAP Cinsel ilişki ile kapılan hastalıklardan korunmak çok önemlidir. Eğer bu şekilde bir hastalık kapılmış ise birkaç gün ile birkaç hafta arası bir sürede çoğunlukla, akıntı, idrar yolunda kaşıntı, yanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bazen bu hastalıklar kişide belirti yapmadan da o kişiyi taşıyıcı haline getirebilir (portör). Bu tip ön idrar yolunda başlayan hastalıkların en kısa zamanda laboratuvar tetkiki ile tanısını koyup uygun ilaçlar ile tedavisi gereklidir. Kulaktan dolma veya tetkik yaptırmadan alınan ilaçlar hastalığı tamamen ortadan kaldırmayabilir, hatta sinsi bir hale sokarak ilerlemesinin farkına varılmamasına da neden olabilir. Bu durumda idrar yolunda arkaya doğru ilerleyen hastalık prostat bezinin içine girebilir hatta yumurtalara dek inebilir. Bu gibi durumlarda ağır ateşli prostat iltihabı tablosu veya kısırlık gibi durumlar ortaya çıkabilir. Prostat iltihapları tedaviye bazen çok dirençli olup yaşam boyu tam bir iyileşme sağlanamayabilir, hastalık zaman zaman nüksler, alevlenmeler göstererek ve sürekli bir huzursuzluk kaynağı yaratarak kişiyi bezdirir.

SORU: İktidarsızlığın kesin çözümü var mı?

53 yaşındayım ve birkaç aydır ciddi biçimde sertleşme sorunu yaşıyorum. İlaç mı veriliyor yoksa daha kesin bir çözüm yöntemi var mı? Bilgi verebilir misiniz? CEVAP İleri yaşlarda, örneğin 65-70 ve daha ileri yaştaki erkeklerin iktidarsızlık sorunlarında psikolojik faktörün giderek azaldığını görüyoruz. Genç hasta grubunda psikolojik faktörü önemle değerlendirirken ileri yaşlarda daha ziyade damar hastalıklarına bağlı sertleşme bozuklukları ortaya çıkıyor. Bu hastaların cinsel yaşam ihtiyaçları tedavi yöntemini belirlemede önemli rol oynamaktadır. Genellikle bu yaşlarda çok daha seyrek cinsel ilişki hedeflendiğinden mutluluk çubuğu da denilen penis protezini son çare olarak öneriyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder