Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Çift yönlü tedavi
HABERİ PAYLAŞ

Çift yönlü tedavi

Psikolojik nedenli sertleşme sorununda çözüm bazen raydan çıkan oyuncak bir trenin raya geri yerleştirilmesi kadar basittir. Psikolojik destek ve geçici ilaç tedavisi ile sorun ortadan kalkar. Böylece erkeğin hayatında her şey yoluna girer

SORU: Bir gecede iktidarsız oldum

50 yaşındayım. İlişkide sertleşme sorunu yaşadım. Hep başarısız olacakmışım gibi geliyor. Mastürbasyon yaparken bile sertleşmiyor. İktidarsızlık böyle birden bire ortaya çıkar mı?

CEVAP

Psikolojik nedenli impotans bu şekilde ani olarak ortaya çıkabilir. Ama yine de gerekli tetkikler yapılmalı, fiziksel bir neden olmadığı ortaya konularak gerekli tedavi yapılmalıdır. Sertleşme sorununa yol açan psikolojik ve fiziksel sorunların farklı tedavi yöntemleri vardır.

Haberin Devamı

Tedavi aşamasına gelince bu konuyu da hasta ile detaylı olarak konuşmak gereklidir. Kişinin sorununun ciddiyeti, onun ve hatta partnerinin bu soruna olan yaklaşımı, kişinin sağlık durumu, yaşı, cinsel yaşamdan olan beklentileri ve maddi durumu değerlendirilerek o kişiye özel bir tedavi planı yapılmalıdır. Hastanın mutlu olacağı yöntemi belirlemek tedavinin başarısı için hayati önem taşır.

Yaşa göre...

65 yaşında olan ve amacı 60 yaşındaki eşi ile haftada bir defa beraber olmak isteyen şeker hastası bir kişi gerekli bilgiler ile donatıldığında çoğu zaman bir protez ameliyatı yerine daha basit çözümlere yönelebilir.

Tabii ki daha genç ve aktif bir cinsel yaşam beklentisi olanlar ise daha radikal önlemleri tercih edeceklerdir. Tedavi aşamasında da tanı aşamasında da son yıllarda geliştirilen bazı ilaçlar büyük fayda sağlamaktadır.

Uygun aday, uygun ilaç

Çok az sayıda tetkik sonucu tam uygun adaylar seçilerek kullanılan uygun dozda ilaç tedavisi ile sınırdaki vakalar, özellikle psikolojik faktör eklenmesi ile belirginleşen iktidarsızlık sorununda sağlanacak düzelme hastanın kendine ve doktoruna güvenini kazanmasını sağlayarak tedavinin ileri aşamalarını kolaylaştırır.

Psikolojik faktörün doktora sağlanan güven veya psikolojik destek ile ortadan kalkması kısır döngünün kırılmasını, sorunun tam olarak tanımlanmasını ve tedavi yöntemlerinin olumlu netice vermesi sonucunu doğurur.

Haberin Devamı

Bazen durum raydan çıkan oyuncak bir trenin raya geri yerleştirilmesi kadar basittir; psikolojik destek ve geçici bir ilaç tedavisi ile sorun ortadan kalkar, başarılı performansı ile mutlu olan hasta çoğu zaman teşekkür için bile aramaz, adeta o sorunlu dönem hiç yaşanmamıştır.

Bazı durumlarda ise sorun ciddi sağlık sorunları olan hastada belirgin organik nedenler sonucu oluşmuştur.

Birçok detaylı tetkik yapılır, hastaya tedavi alternatifleri hakkında bilgi verilir. Ama çoğu zaman hastalar doktorlarının rehberliğinde tedavi alternatiflerini deneyerek kendilerine en uygun olanı saptar. Burada dikkat edilecek nokta en kolay ve en ekonomik tercihten başlayarak basamak basamak ilerlemek ve fazla zaman kaybetmeden neticeye ulaşmaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder