Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Cinsel sorun görülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel sorun görülebilir

Haberin Devamı

Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu, erkeklik hormonu testosteronun salgılanmasını engellediğinde kişide cinsel istekte azalma ve diğer fonksiyonlarda sorunlara yol açabilir...

SORU: Testosteron yükselir mi?

21 yaşındayım. Hiperprolaktinemi saptandı. Ayrıca testosteron seviyem düşük değere çok daha yakında. Dopamin tedavisi testosteron seviyemi yükseltir mi? Bir de sakalım az çıkar mı?

CEVAP

Prolaktin hormonu yüksekliği hipofiz dokusundaki bir fonksiyon bozukluğundan kaynaklanabilir, çekilen filmler neticesi ameliyat veya ilaç tedavisi yapılır. Prolaktinin yükselmesi erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanmasını bozduğundan başta libido, yani cinsel istek olmak üzere erkeklik hormonuna bağlı fonksiyon ve vücut özelliklerini olumsuz etkileyecektir. Tedavi sonucu her şey normale dönecektir. Doktorların tavsiyelerine uyunuz.

SORU: Testisimde ağrı var

18 yaşındayım. 6 ay önce varikoselden ameliyat oldum. Halen damarlar elime geliyor. Ağrılarım var. Bir de testisim küçülmüş gibi. Ne yapayım?

CEVAP

Varikosel ameliyatı sonrası testisin boyutlarının küçülmesi normal bir durum değildir. Eğer size öyle gelmiyorsa, gerçekten testis küçülmüşse bu muhtemelen atardamarın ameliyatta hasar gördüğünü ve bu testisin tamamen görev yapamaz hale geldiğini düşündürür. Bu durumu netleştirmek için sizi ameliyat eden hekime kontrole gitmenizi öneririm.

SORU: İktidarsız mı olurum?


Prostat kanserinin belirtileri ile büyümesinin belirtileri aynı mı? Bu hastalık nasıl önlenir? Prostat ameliyatı sonrası
iktidarsızlık olur mu?

CEVAP

Prostat kanserinin kendine özgü bir belirtisi yok. Bu hastalık saatli bomba gibi. Vücudun içinde gelişiyor taki ilerleyip kemiklere atlayıp bir kemik kırılması durumda araştırma yapılması sonucu ortaya çıkabiliyor. Sebze-meyve türü ağırlıklı öneriliyor. Prostatı önlemek için yapılacak belirli bir tedavi şekli olmasa da doğal beslenmenin her türlü hastalığa olduğu gibi prostat kanserine de iyi geldiği belirtiliyor. Bitki kökleriyle ilgili ilaçlardan da bahsediliyor. Bunların hiçbirinin yüzde 100 doğruluğunun kanıtlanmadığı da bir gerçek. Bu tip ameliyatları olan insanlar genellikle yaş nedeniyle büyüyen prostatı küçültmeyi amaçlıyorlar.

Başka hastalıkları da var

Bu nedenle yaşları ileri. Bir de ameliyat geçirince iktidarsızlık en azından kendine güvensizlik dönemi olabiliyor. Ayrıca ileri yaş grubunda ve başka, şeker, kalp, tansiyon gibi sorunları olabilen yani zaten cinsel gücü etki altında olanların bu ameliyatı olduğunu göz önünde bulundurmak lazım. Kapalı prostat ameliyatı sonrası yüzde 10, açık prostat ameliyatı sonrası yüzde 15 iktidarsızlık riski var. Kanser ameliyatında ise iktidarsızlık riski çok daha yüksektir. Kanser ameliyatı olanların çoğu ereksiyon güçlerini kaybeder. Bir de bu ameliyattan sonra yaklaşık hastaların dörtte üçünde meni ileriye doğru değil arkaya idrar kesesine doğru fışkırıyor. Bu durumda da bir iktidarsızlık değil ama kısırlık sorununu ortaya çıkarıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder