Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Değerler normalse
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtayı saran 2 katlı zarın arasındaki sıvının normalden çok olmasına hidrosel adı verilir. Hidrosel fazla ya da gergin değilse, sperm değerleri normal sınırlardaysa çocuk sahibi olma çağındakilerin ameliyat olmak için acele etmesine gerek yok

SORU: Testisler küçülür mü? 24 yaşındayım, sağ ve sol taraftaki ileri derecedeki varikosel testislerde küçülmeye sebep olur mu? Yani varikosel testislere baskı uygulayıp küçülmelerine neden olur mu?

CEVAP: Varikosel ergenlik yaşlarında başlayan genellikle zamanla ilerleyen, kendiliğinden geçme veya ilaçla düzelme ihtimali olmayan, testislerin damarlarındaki varisleşmeye verilen tıbbi terimdir. Varikoselin erkekte sperm üretimini etkileyerek kısırlık yapması sık görülen bir durum olup mikrocerrahi teknik ile başarılı bir ameliyat yüzde 80’den fazla hastada olumlu netice verir, başarısız ameliyatlar da mikrocerrahi özel bir operasyon ile düzeltilebilmektedir. Varikosel derecesinin yüksek olduğu bazı kişilerde varikoselin etkisi ile testisin yumuşadığı ve giderek küçüldüğü bir gerçektir. Ayrıca ergenlik çağındaki ileri derece varikosel vakalarında testisin büyümesi durur, vaktinde yapılan başarılı bir mikrocerrahi sonrası tekrar büyümesi hızlanarak normal boyutlara ulaşabilir. Mutlaka androloji ile özel olarak ilgilenen bir üroloji uzmanına başvurun. Sperm değerlerine etki etmeyen varikosel mevcut ise takip ile yetinilebilir.

Haberin Devamı

SORU: Kısır mıyım? 29 yaşındayım. Sağ testisim diğerinin 3 katı. Ne yapmalıyım? Bu durumda kısır mıyım?

CEVAP: Testisin bu kadar büyümesi nadiren bazı testis tümörlerinde görülebilirse de torbadaki büyüme hali daha sıklık ile hidrosel ve fıtık hallerinde ortaya çıkar. Hidrosel yumurtayı saran 2 katlı zarın arasında olan sıvının normal miktarından fazla olmasıdır. Belirlenemeyen bir nedene bağlı gelişebileceği gibi bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar önemli sorunların da belirtisi olabilir. Eğer ciddi bir durum yok ise ve hidrosel fazla veya gergin değil ise, sperm değerleri de normal sınırlar içinde ise çocuk sahibi olma çağındaki insanlarda ameliyat için aceleci olmamak gereklidir. Hidrosel ısı artışı ve dolaşım bozukluğu yaparak yumurtadaki sperm üretimini bozup kısırlık yapabilir ama ameliyatı sonrası oluşan durumda da sperm kanallarının etkilenmesi mümkündür. İleri yaşlarda böyle sorun olmadığından rahatsızlık veren hidroseller ameliyat ile düzeltilebilir. Varikosel ameliyatlarında lenf kanallarının bağlanması komplikasyon olarak hidrosel oluşturur ve kısırlığı engellemek için yapılan bir ameliyat amacına ters sonuçlar da verebilir.

Haberin Devamı

SORU: Ameliyat şart mı? 10 yılı aşkın süredir varikoselim var. Sperm sayımı yaptırdım, size yazıyorum. Ameliyat olmadan çocuk sahibi olabilir miyim?

CEVAP: Ülkemizde yapılan birçok meni tetkiki gibi sonuçlarını yazdığınız tetkikin de bilimsel kurallara uygun yapılmadığı yazdığınız sonuç formatından anlaşılıyor. Öncelikle bir androloji departmanı olan, yani kısırlık konusunda uzmanlığı olan bir laboratuvara giderek meni tahlili yaptırın, bunu bir ürolojiandroloji uzmanına danışın. Eğer tahlil sonuçları düşükse ve muayenede varikosel saptanırsa bir an önce ve tercihen mikrocerrahi yöntem ile ameliyat olmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder