Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Depresyon etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Depresyon başta olmak üzere pek çok psikiyatrik rahatsızlık cinsel isteği azaltabilir ya da geçici süre yok olmasına neden olabilir. Ayrıca bu dönemde kullanılan ilaçlar da cinsel yaşamı sekteye uğratabilir, panik yapmayın.

SORU: Kısır olur muyum?

27 yaşındayım. Sağ testisimde şişme var. Diğerinin 3 katı. Testis ameliyatlarının kısırlığa yol açtığını öğrendim. Bu yüzden ameliyat olmak istedim. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Testisin bu kadar büyümesi nadiren bazı testis tümörlerinde görülebilirse de torbadaki büyüme hali daha sıklık ile hidrosel ve fıtık hallerinde ortaya çıkar. Hidrosel yumurtayı saran 2 katlı zarın arasında olan sıvının normal miktarından daha fazla olmasıdır. Belirlenemeyen bir nedene bağlı gelişebileceği gibi bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar önemli sorunların da belirtisi olabilir.

Acele etmemek gerekir

Eğer ciddi bir durum yok ise ve hidrosel fazla veya gergin değil ise, sperm değerleri de normal sınırlar içinde ise çocuk sahibi olma çağındaki insanlarda ameliyat için aceleci olmamak gereklidir. Hidrosel ısı artışı ve dolaşım bozukluğu yaparak yumurtadaki sperm üretimini bozup kısırlık yapabilir ama ameliyatı sonrası oluşan durumda da sperm kanallarının etkilenmesi mümkündür. İleri yaşlarda böyle bir sorun olmadığından rahatsızlık veren hidroseller ameliyat ile düzeltilebilir. Ayrıca varikosel ameliyatlarında lenf kanallarının bağlanması komplikasyon olarak hidrosel oluşturur ve kısırlığı engellemek için yapılan bir ameliyat amacına ters sonuçlar da verebilir.

SORU: Sertleşme olmuyor

50 yaşındayım. Pek sertleşme yok. Erken boşalma oluyor. Ben ilişkiye girmek istiyorum ama zevki olmayınca eşime karşı suçlu hissedip yanaşamıyorum.

CEVAP

Yetersiz sertleşme ilerleyen yaş ile birlikte hormonal, damarsal, sinirsel nedenlerden veya mevcut rahatsızlık ve kullandığınız ilaçlardan kaynaklanıyor olabilir. Bir üroloji uzmanına başvurup tetkik ve tedavinizi yaptırmanızı öneririm. Sizin gibi hastaları değişik tedavi yöntemlerinden kişiye en uygun olanını seçerek tedavi edebilmekteyiz.

SORU: Depresyon etkili mi?

32 yaşındayım. Bir süredir depresyondayım ve ilaç kullanıyorum. Bu süre içinde cinselliğe olan ilgim azaldı. Acaba bu kullandığım ilaçlara ve depresyona mı bağlı? Depresyon cinsel isteksizliğe yol açar mı?

CEVAP

Evet, depresyon başta olmak üzere birçok psikiyatrik rahatsızlık cinsel isteği azaltır ya da geçici bir süre ortadan kaldırır. Cinsel isteği olumsuz etkileyebilecek psikiyatrik rahatsızlıklar şunlar: Yaygın anksiyete bozukluğu, özellikle cinsellikle ilgili obsesif-kompülsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluk, anksiyetenin yoğun olduğu dönemlerde şizofreni gibi psikotik bozukluklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder