Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Dondurmak en etkili yol
HABERİ PAYLAŞ

Dondurmak en etkili yol

Haberin Devamı

Testis kanseri nedeniyle ameliyat olması gereken hastalarda müdahaleden önce yeterli miktarda sperm dondurulması ileride çocuk sahibi olmak için en etkili yoldur. Çünkü ameliyat sonrası uygulanacak ek tedavilerin sağlam organa da etkisi göz önüne alınmalıdır

SORU:
Çocuk yapma şansım var mı? 6 ay kadar önce sağ testis tümörü teşhisiyle ameliyat oldum. Ameliyat öncesi yaptırdığım spermiogram testlerinde sperm sayım 200 bin olarak ölçüldü. Normal değerin 2 milyon olduğu düşünülürse bu ileride çocuk yapma kabiliyetimi ne düzeyde etkiler, çocuk sahibi olma şansım var mı? CEVAP Spermiyogramda normal sayı sınırı santimetreküpte en az 20 milyon olarak kabul edilmiştir. Bundan daha az olması halinde kısırlık sorunu ortaya çıkabilir. Ama sayı tek önemli parametre olmayıp hücrelerin hareketliliği, yapısal ve fonksiyonel özellikleri ve hatta kromozomal yapıları da dölleme yeteneklerinde belirleyicidir. Testis kanseri nedeniyle yaptığımız ameliyatlarda hem organ kaybı hem de ameliyat sonrası uygulanabilecek ek tedavilerin kalan sağlam organa etkilerini de göz önüne alarak ameliyat öncesi yeterli miktarda sperm dondurulmasını önermekteyiz.

SORU: Ya testisim işe yaramazsa?

Benim sorunum testislerimde. Sol taraftaki diğerinin neredeyse iki katı ve bu beni çok korkutuyor. Ya işe yaramazsa diye endişeleniyorum. Penisim de sola doğru eğri. Bu bir sağlık sorunu mu? CEVAP Bir testisin diğerinin iki misli büyüklükte olması normal bir durum değildir. Hidrosel denilen testisin etrafındaki zarların arasında su toplanması sebeplerden bir olabilir. Bu büyüme son zamanlarda ortaya çıktı ise hayatı tehdit eden bir tümör olma ihtimali de var. En kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurun.

SORU: Eşimin varikoseli var ameliyat olması şart mı?


Eşimin varikosel rahatsızlığı olduğunu öğrendik. Sol testisinde damar genişlemesi var. Acaba ameliyat olması gerekli midir? Biz 7 aydır cinsel ilişkiye girerken hiç korunmuyoruz ama bir türlü çocuğumuz olmuyor. Ne yapmalıyız? CEVAP Androloji departmanı olan bir laboratuvarı tercih ederek spermiogram tahlili yaptırmanızı ve bir üroloji-androloji uzmanına muayene olmanızı öneririm. Eğer doğru yapılan bir spermiogramda sorun var ise ve muayenede gerçekten varikosel saptanırsa çocuk olmasını sağlamak için ilk yapılması gereken mikrocerrahi varikosel ameliyatıdır.

SORU: Kaç saat sürer?


25 yaşındayım. 2 veya 3 yıl önce testislerimdeki damarlarda genişleme oldu. Doktora gittim, varikosel olduğunu söyledi. Ameliyat olmayı düşünüyorum. Merak ettiğim şey bu ameliyatın kaç saat sürdüğü? Hastanede ne kadar kalırım? Normal hayatıma kaç gün sonra dönebilirim? CEVAP Varikosel ameliyati mikrocerrahi teknikle uygulandığında çift taraflı ise 1-1.5 saat kadar sürebilir. Hastanede bir gün kalmanız yeterlidir. Ameliyat olduğunuz günün gecesi ayağa kalkıp yürümeniz mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder