Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Dondurulması öneriliyor
HABERİ PAYLAŞ

Dondurulması öneriliyor

Testis tümörü nedeniyle ameliyat olan erkeğe spermlerini ileride kullanmak üzere dondurması tavsiye edilir. Çünkü hasta olan testis alındıktan sonra bazı ek tedaviler gerekebilir. Bu da kalan testisin etkilenip kalıcı olarak sperm üretememesine neden olabilir...

SORU: Ameliyat oldum 29 yaşındayım. 6 ay önce testis tümöründen ameliyat oldum ve sağ testisim alındı. Bana tek kür kemoterapi ilacı verildi. Şu an tüm tahlillerim temiz çıkıyor. Acaba ileride çocuk sahibi olabilir miyim?

CEVAP: Tek bir sağlam testis çocuk sahibi olmak için yeterlidir. Fakat testis kanserinde hastalıklı testisin alınması ameliyatı sonrası ek tedaviler gerekebilecektir. Bu durumda mevcut testisin etkilenerek bazen kalıcı olarak sperm üretememesi riski bulunmaktadır. Bu riskin mevcut olduğu durumlarda spermlerin ileride kullanılmak üzere dondurularak saklanması önemlidir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

SORU: Heyecandan sertleşme sağlayadım 19 yaşındayım. İlk deneyimimi 2.5 ay önce genelevde yapmak istedim. Ama aşırı heyecandan dolayı çişim geldi ve penisimde sertleşme olmadı. Başarısız oldum. Her gün 2-3 kez mastürbasyon yapıyorum. İsteğim çok fazla. Ben normal miyim? Bende bir sorun var mı?

CEVAP: Hiçbir sorunun olduğunu sanmıyorum. İlk seferde heyecanlanman ve başarısız olman çok normal bir durum. Acele etme, kendine güven ve daha müsait koşullarda başarılı olacağından endişe duyma.

SORU: Şişlik inmedi 23 yaşındayım. 2 yıl önce çift taraflı olmak üzere varikosel ameliyatı geçirdim. Ameliyat sonrası sağ testisimdeki şişlik inmedi. Nedeni ne olabilir?

CEVAP: Yumurtanızdaki şişme iki farklı nedenden ortaya çıkabilir; ameliyat esnasında kapılan bir mikrop nedeni ile oluşan infeksiyon veya ameliyatta lenf kanallarınızın istem dışı bağlanarak lenfatik dolaşımın bozulması. Lenf kanallarının bağlanması sonucu yumurta etrafına sıvı toplanması hidrosel adını alır, zamanla artabilir, yumurtada ısı artışına sebep olduğundan sperm üretimini olumsuz etkileyebilir. Varikoselin mikrocerrahi ile yapılması bu komplikasyonu ortadan kaldırmanın tek çaresidir.

Haberin Devamı

SORU: Sünnet için nereye başvurayım? 38 yaşında evli, 2 çocuk babasıyım. Benim sorunum erken boşalma. Acaba bunun sebebi sünnet olmayışım mı? Bu yaşıma rağmen sünnet olursam riskli olur mu? Sünnet için nasıl ve hangi doktora gitmem gerekir? Doktor muaynehanesinde sünnet olabilirmiyim?

CEVAP Bir üroloji uzmanı ile görüşürseniz sizin isteğinize de saygı duyarak sünnetinizi yapacaktır. Fakat bu işlem tek başına erken boşalmaya bir fayda sağlamaz.

SORU: Penisim daha küçük 17 yaşındayım ama cinsel olaylara karşısında tahrik olmuyorum. Penisimde sertleşme olmuyor. Ayrıca normal boyutlarda da değil. Yaşıtlarımınkinden daha küçük. Acaba böyle olmasının sebebi nedir?

CEVAP: Bir üroloji uzmanına başvurarak tahliller yaptırmanızda fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder