Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Düzeltmek gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Testisin kendi etrafında dönmesine testis torsiyonu denir. Bu durum şiddetli ağrıyla kendini gösterir ve organın kaybı ile sonuçlanabilir. Bu yüzden acilen bir ürolog tarafından tanı konulmalı ve gerekirse ameliyatla düzeltilmelidir. Aksi halde ileride sorun yaratabilir...

SORU: Ağrının nedeni ne olabilir?

2 ay önce bir sabah büyük acıyla uyandım. Testislerimden soldaki ağrıyordu. Hastaneye gittim, doktor testislerime bakıp ne zaman cinsel ilişkiye girdiğimi sordu. Ağrının uzun süre boşalmamaktan olduğunu söyledi. O günden sonra testislerimde şişme veya ağrı olmadı. Sizce sağlığıma zararı olmuş mudur?

Haberin Devamı

CEVAP: Anlattığınız durum testis torsiyonu dediğimiz testisin kendi etrafında dönmesi durumunu düşündürüyor. Bu durum organın kaybı ile sonuçlanabilecek bir durum olup acilen bir ürolog tarafından tanı konulup gerekirse ameliyatla hemen düzeltilmesi gerekir. Sizde bu acil dönem geçmiş olmasına rağmen bir üroloji uzmanına başvurmanızda fayda var. Bu durum ileride de size sorun yaratabilir.

SORU: Sağ testisimdeki tümör alındı ama...

22 yaşındayım. Sağ testisimde tümör vardı ve alındı. Erkekliğim ile bir sorun yaşar mıyım? Şimdi yaşamasam bile ileride sorun çıkar mı?

CEVAP: Vücutta çift olan organlardan böbrekler ve testisler gerektiği taktirde tek başlarına da yeterli olacak şekilde faaliyet gösterebilirler. Bu organlar eşlerinin faaliyetinin sonlanması halinde hafif büyür, yedek kapasitelerini devreye sokar ve kişiye organ kaybının hiçbir eksikliğini hissettirmeden yaşatırlar. Tek testis ile yeterli hormon seviyesine ve çocuk sahibi olmak için yeterli sperm sayısına sahip olabilirsiniz.

SORU: Boşalırken sorun yaşar mıyım?

59 yaşındayım, prostat büyümesi teşhisi konuldu. Ameliyat olmam gerekiyormuş. Prostat ameliyatından sonra cinsel hayatımda ya da boşalırken sorunlar ortaya çıkar mı? Bana bilgi verebilir misiniz?

CEVAP: Hayır, boşalmayla ilgili sorun olmaz. Ancak hasta cinsel ilişkiden sonra dışarı değil, idrar kesesine boşalır; meni daha sonra idrarla dışarı atılır. Eğer ameliyat sırasında mesane boyu korunursa böyle bir sorun meydana gelmez. Hastalarımız bu durumu bazen çok abartır. ‘Menim kesildi’ diye bize gelirler; ama bu durumun cinsel sağlığa hiçbir zararı yok.

Haberin Devamı

Çocuk problemi olmuyor

Yalnız meni dışarı gelmediği için doğal yollardan hastanın çocuk sahibi olabilmesi mümkün değildir. Zaten bu yaştaki erkeklerin genellikle çocuk problemi olmuyor. İsteyen hastalar da mikroenjeksiyon yöntemiyle çocuk sahibi olabilir. Bu yöntemde testisten direkt sperm alınır. Sperm laboratuvar ortamında kadının yumurtasının içine enjekte edilir. Daha sonra döllenen yumurta kadın rahmine bırakılır. Böylece gebelik başlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder