Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erkeğin büyük derdi
HABERİ PAYLAŞ

Erkeğin büyük derdi

Prostat erkeklerin baş belası olarak nitelendirilebilir. Prostatın 3 önemli hastalığı vardır. Erkeklerin yüzde 10’u belli yaştan sonra ya iyi huylu prostat büyümesi ya da kanser nedeniyle ameliyat olur

SORU: Prostatın kaç türü var?

Erkeklerdeki prostat hastalığının değişik türleri var mı? Ben 45 yaşındayım. Prostatımı kontrol ettirmem gerekir mi? CEVAP: Prostat erkeklerin başının belasıdır diyebiliriz. 3 tane önemli hastalığı vardır. Bu üç hastalık bu organda genellikle değişik zamanlarda olmakla birlikte birbirinden tamamen ayrı olup aynı anda üçü birden de olabilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Prostatitler: Prostatın iltihabıdır. Ani çok şiddetli bir prostat iltihabı olduğunda insanı hastaneye aceleyle getiren, idrarı yapamaz hale getiren bir hastalıktır. Ağırlıklı olarak gençlerde görülür. Cinsel yolla kadınlardan bulaşan mikroplarla oluşur. Hijyene dikkat etmemek de prostat iltihabına neden olabilir. Yüksek ateş ve idrar yapamama gibi şikayetlerle başlar ve kişiyi yatağa düşürebilir. Prostatın iltihabı tam olarak tedavi edilmesi zordur, çünkü bu organın içine antibiyotikler zor geçer. Her ilacı kullanmayın İltihap bu nedenle kronik yani müzmin hale gelip yıllarca insanı süründürebilir. Bu nedenle bilhassa cinsel yolla bulaşan hastalıklarda çok dikkatli tetkik yapılması ve doğru tedavi edilmesi gerekir. Doğru tedavi edilmezse yıllarca bu durum devam eder ve sonucunda da kısırlık bile ortaya çıkabilir. Hastalıklı kişi ile birlikte beraber olduktan 1-2 hafta sonra idrar yolunda sızlama, kaşıntı, akıntı görülebiliyor ve bu durumdaki erkeğin mutlaka üroloji uzmanına başvurması gerekir. Akıntıdan kültür yapılmadan rastgele kullanılan antibiyotikler zaman içinde kronik prostatit, kısırlık gibi kalıcı sorunlara yol açabilirler.

Prostatın büyümesi: Büyüyerek çevresinde bulunan idrar yolunu sıkılaştırması ve idrar yapmada zorluk oluşmasıdır. Bu hemen hemen herkeste normal olarak görülür. Sonuçta erkeklerin yüzde 10’u hayatlarının belirli bir döneminde prostatla ilgili bir sorundan dolayı ameliyat olurlar. Herhangi bir şekilde idrar yapmakta rahatsızlık hissedenlerin ise yüzde 30’u ameliyatlık haldedir.

Haberin Devamı

Prostat kanseri: Prostat kanseri erkeklerin ileri yaşlarda yaşam sürelerini ve kalitelerini etkileyen en önemli nedenlerden biridir. 60 yaşındaki insanlarda yüzde 30, 70 yaşındaki insanların yüzde 40’ında kanser başlangıcı olacak kadar bozulmuş hücrelere rastlanır. Batı ülkelerinde 40-45 yaşından itibaren PSA denilen bir tetkikle her 6 ayda bir tarama yapılarak, kanser başlangıcı olup olmadığı araştırılır. Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi erkeklerin de bu kan testini yaptırmasını yaşam boyu ve düzenli olarak yaptırmalarını öneririm. Prostatın ürolog tarafından düzenli olarak 6-12 ayda bir muayenesi de prostat kanserinin tanısında yeterli olmasa da PSA tetkikine destek olan ek bir tanı yöntemidir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder