Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erkek muayene edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Erkek muayene edilmeli

Çocuk sahibi olamayan çift birlikte muayene edilmeli. Erkek üroloğa, kadın, kadın-doğum uzmanına gitmeli. Erkek muayene edilmeden tedaviye başlanırsa para ve zamanın yanında umutlar da tükenir

[[HAFTAYA]]

SORU: Eşim gebe kaldı 2011’de evlendik. Çocuk istedik ama olmadı. Aşılama tutmadı. Bir doktor bana “Önce sorun var mı diye erkek incelenir” dedi. Beni üroloğa gönderdi. Varikosel ameliyatı oldum. Ameliyattan 10 gün sonra eşim gebe kaldı. Ameliyattan kısa bir süre sonra eşimin hamile kalması sorun yaratır mı?

Haberin Devamı

CEVAP Bir erkeğin kısırlık ile ilgili olan tetkikleri bir üroloji uzmanı muayenesi ile başlamalıdır. Ülkemizde maalesef bazı kadın-doğum uzmanları erkeği muayene dahi etmeden, bu konuda uzman olmayan bir laboratuvarda yapılmış tek bir tetkike bakarak hatalı yorum yapmaktadır. Bunun sonucunda zaman, para ve manevi kayıplar ortaya çıkabilir. Varikosel ameliyatınızdan 10 gün sonra eşinizin hamileliğinin fark edilmesinin tuhaf bir durumu yoktur. Varikosel ameliyatı sonrası, 3 aydan evvel ameliyatın yapılmasından etkilenen sperm hücreleri oluşarak vücut dışına çıkmaz. Sizin eşinizin hamileliğinin bu nedenle yapılan ameliyat ile ilgisi yoktur. Normal bir hamilelikten farklı riskler de taşımaz. Varikosel ameliyatı azalan sperm fonksiyonlarınız için yapılmış, ama bu esnada tesadüfi olarak eşiniz hamile kalmıştır.

SORU: İdrar kaçırıyorum 3 çocuk annesiyim, 55 yaşındayım. Son zamanlarda eşya taşırken veya öksürürken giderek artan miktarda idrar kaçırıyorum. Bu durum kendiliğinden geçer mi?

CEVAP Üriner inkontinans adı verilen bu istemsiz idrar kaçırma durumu yaklaşık her 5 kadından birinde görülür. Kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları, fazla sıvı, alkol veya kahve kullanımı sonucu bu durum geçici olarak ortaya çıkabilir ve herhangi bir tedavi gerekmeden ortadan kalkar. Kalıcı üriner inkontinans nedenleri ise; mesaneyi yerinde tutan kasların zayıflığı, mesane ve sfinkter kaslarının zayıflığı, mesane kaslarının normalden az veya çok çalışması, menopozdaki kadınlarda östrojen hormon düzeyinin azalması ve Multiple Skleroz ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklar bulunmaktadır. Öksürmek, hapşırmak, gülmek, ıkınmak gibi durumlarda idrar kaçırmaya stres tipi inkontinans denir. Karın içi basıncını artıran bu eylemler sonucu idrar kaçırma ortaya çıkar. Doğum, kilo artışı gibi durumlar genellikle kadınlarda bu tip idrar kaçırmanın sık görülmesine neden olur, tedavisi genellikle cerrahi olarak gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

SORU: Cinsel gücümü kaybeder miyim? 30 yaşındayım. 2 kez kasık fıtığından ameliyat oldum. Cinsel gücümde bir eksiklik olur mu?

CEVAP Fıtık ameliyatı karın zarı içerisindeki bağırsakların kasık bölgesinde karın cidarındaki bir zayıflıktan zaman zaman veya kalıcı olarak dışarı taşmasıdır. Bu durumun ameliyat ile düzeltilmesinin cinsel gücü ile herhangi bir ilgisi yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder