Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erkek yorgun düşüyor
HABERİ PAYLAŞ

Erkek yorgun düşüyor

Prostat büyümesinde erkekler sık idrara çıkmaktan yakınıyor, gece boyunca tuvalete gidip gelmekten yorgun düşüyorlar. Gece yatar pozisyona geçildiğinde bacaklar ve vücudun alt kısımları kalp ile aynı hizaya geliyor. Bu da ödemin çözülmesini kolaylaştırıyor...

SORU: Neden bu kadar gelişti?

26 yaşındayım. Sol testisimden ufak hatta yok denebilir. Bu gelişmemiş olduğunu mu gösterir? Ya da benim bir sağlık problemim mi var?

CEVAP

Testisler arasındaki bir miktar boyut farkı normaldir. Ama bunun aşırı olması bir sorunu düşündürür. Üroloji uzmanına başvurun.

Haberin Devamı

SORU: İlaç kullanıyorum

59 yaşındayım. Prostat büyümesi nedeniyle ilaç kullanıyorum. Gece neredeyse saat başı tuvalet için kalkıyorum, neden böyle oluyor?

CEVAP

Gece yatar pozisyona geçildiğinde bacaklar ve vücudun alt kısımlarının kalp ile aynı hizaya gelmesi buralardaki ödemin (hücreler arası biriken sıvı) çözülmesini kolaylaştırır. Sisteme tıpkı su içiyormuşsunuz gibi sıvı eklenir. Bu nedenle gece idrar sıklığı ve miktarı artabilir. Prostat büyümesi belirtilerini engellemek için kullandığınız ilaç da yetersiz kalıyor olabilir, ameliyat gerekebilir. Üroloğunuz ile durumu tekrar görüşmenizde fayda var.

SORU: Çaresi yok mu?

1 yıl önce iki taraftan da varikosel ameliyatı oldum. Geçenlerde renkli ultrason çektirdim. Hastalık tekrarlamış. Bir daha ameliyat olmam gerekiyormuş. Bu hastalığın bir çaresi yok mu? Böyle sürekli ameliyat mı olmam gerekecek?

CEVAP

Bu köşede defalarca belirtmiş olduğum gibi varikosel tanısının sadece doppler ultrasona bağlı olarak konulması hatalıdır. Ayrıca, varikosel nüks eden bir hastalık değildir, ameliyattan sonra varikoselin devam etmesi ameliyatın yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. Mikrocerrahi harici teknikler en iyi ellerde yapılsalar dahi yüzde 40 kadar bu durum ortaya çıkabilmektedir. Ameliyatın yeterli olması halinde tekrarlanması da gerekmeyecektir. Bu konuda deneyimli bir merkezi, bir üniversite kliniğini tercih etmeyi düşünebilirsiniz.

SORU: Ameliyat şart mı?

Eşimin varikosel rahatsızlığı olduğunu öğrendik. Sol testisinde damar genişlemesi var. Acaba ameliyat olması gerekli midir? Biz 7 aydır cinsel ilişkiye girerken hiç korunmuyoruz ama bir türlü çocuğumuz olmuyor. Ne yapabiliriz?

Haberin Devamı

CEVAP

Androloji departmanı olan bir laboratuvarı tercih ederek spermiogram tahlili yaptırmanızı ve bir üroloji-androloji uzmanına muayene olmanızı öneririm. Eğer doğru yapılan bir spermiogramda sorun var ise ve muayenede gerçekten varikosel saptanırsa çocuk olmasını sağlamak için ilk yapılması gereken mikrocerrahi varikosel ameliyatıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder