Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Eşin desteği çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

Eşin desteği çok önemli

Belli yaştan sonra erkeğin cinsel aktivitelerini belirleyen hormon azalıyor. Bu yüzden erkeğin cinsel performansı etkilenebilir, ‘Başarısızım’ diye paniğe kapılabilir. Böyle durumlarda partnerinin moral bozucu sözler söylememesi ve anlayışlı olması gerekir.

SORU:

[[HAFTAYA]]

Erkeklik hormonu düşer mi? 38 yaşındayım, evliyim. 40 yaşından sonra erkeklik hormonu düşer mi? Çevreden “40’a gelince görürsün, bugünleri çok ararsın” diyorlar. Hocam, bunlar doğru mu?

CEVAP

Belirgin bir düşüş olmaz. Ama erkeklerin cinsel aktivitelerini besleyen bu hormonda görece bir azalma başlar. Hormonal değişimler de erkeklerin o dönemdeki uyumlarında sorunlar yaratır. Bir de 40’lı yaşlarını sürenlerin partnerlerinin tutumunu vurgulamak istiyorum. Partneriyle düzenli cinsel hayatı olan, hiç başarısızlık yaşamayan bir erkek, 40’lı yaşlarda bazı sorunlar yaşabilir. Bu normal. Ancak partnerinin ‘Sen böyle değildin, eskisi gibi değilsin’ demesi erkekte ciddi sorunlar doğurabilir. Erkek ‘Eyvah, yaşlanıyor muyum?’ paniğiyle başarısızlık kaygısı yaşar. Bu nedenle partnerin anlayışlı davranması lazım. Eş, erkeğin özgüvenini yitirmesine neden olmadan, destek vererek bu dönemi biraz daha rahat geçirmesini sağlamalı. Tersi olursa yaşanan panik, sertleşme problemi, erken boşalma gibi bazı sorunları beraberinde getirir. Sonra sosyal yaşamda problemler çıkar. Erkek evinde farklı tavır sergiler, ailesiyle ilişkisi bozulur, işinde başarısız olur. İş yerinde şu çok klasik bir geyiktir: ‘Cinsel hayatında problemi var, gelip acısını bizden çıkarıyor.’ Aslında bazen bu cümlenin altında gerçek payı olabilir. Cinsel hayattaki sekteler erkekte endişe yaratarak, dışarıya karşı daha agresif olmalarına neden olur

Haberin Devamı

SORU:

Sonuçları gören biyopsi istiyor 64 yaşındayım, bir süredir prostatla ilgili sorun yaşıyorum. PSA testi yaptırdım, 7.49 çıktı. İlaç verildi ama değerler düşmedik. Doktorum biyopsi istedi, sonuçlar normal çıktı. Sonuçları gören doktor benden biyopsi istiyor. Benim bir sıkıntım yok. Sadece üşütünce ağrılarım oluyor. Tahlilerimi size yolluyorum. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

PSA yüksekliği yaşın ilerlemesiyle ve prostatın büyüdüğü hallerde bir miktar görülmekle birlikte prostat kanserinin ileri evrelerinde ve prostat iltihaplarında belirgin olarak saptanmaktadır. PSA bir belirteçtir; PSA değil, yüksekliğine sebep olan soruna yönelik tedavi yapılması gerekir. Sizde gerekli tetkikler yapılarak bir sorun bulunmadıysa bir süre beklendikten sonra gerekirse tekrar biyopsi düşünülebilir.

SORU:

Eğrilik düzeltilir mi? 32 yaşındayım. Benim sorunum penisimde aşağıya doğru eğriliğin olması. Bu ilaçla ya da ameliyatla düzeltilebilir mi?

CEVAP

Bu eğrilik cinsel ilişkiye engel değilse, ağrı yapmıyorsa ve zaman ile artmıyorsa hiçbir tedavi gerektirmez. Bu dediklerimin mevcut olması halinde ve sadece çok gerekli olan vakalarda ameliyat yapıyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder