Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Eşli tedavi en doğrusu
HABERİ PAYLAŞ

Eşli tedavi en doğrusu

Haberin Devamı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha çok genç erkek ve kadınlarda görülüyor. Erken teşhis edilip tedavi edilmeleri çok önemli. Unutulmaması gereken bir konu var. O da eşli tedavi. Çünkü bu tek kişinin sorunu değil, eşlerin hatta doğmamış çocuğun bile tedavi edilmesi gerekebilir

SORU: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tehlikeli mi?

26 yaşındayım. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların hem erkek hem de kadın için tehlikeli olduğunu duydum. Acaba bunlar doğru mu? CEVAP Cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha çok, genç yaştaki kadın ya da erkeklerde görülür. Ama en çok erkeklerde bu hastalıklara rastlıyoruz. Çünkü erkeklerin partner sayısı fazla, ortaya çıkan şikayetleri daha belirgindir. Erkeklerde meni ve idrar aynı kanal yoluyla dışarı atılır. Ayrıca penisin içerisindeki idrar yolu, ilişki sırasında mikroplarla direkt temas eder. Bu yüzden hastalık belirtileri daha kısa sürede ve şiddetli biçimde ortaya çıkar. Bu gruptaki hastalıklar cinsel ilişkiyle bir bireyden diğerine geçer. Cinsel ilişki sırasında hasta olan kişinin genital bölgesindeki doku veya sıvılardaki mikroplar ve virüsler partnerin genital bölgesi yoluyla vücuda girer. Mikrop vücuda girdikten sonra herhangi bir belirti vermeden yıllar boyu sessiz kalabilir. Bu kişiler tedavi edilemedikleri için farkında olmadan hastalığı bir diğer kişiye kolaylıkla bulaştırabilirler.

[[HAFTAYA]]

Ek sorunlar çıkabilir

Halk arasında bilinen isimleriyle, bel soğukluğu, frengi, AIDS ve genital bölgede oluşan siğiller bu başlık altında sayılabilecek hastalıklardan bazıları. Erken tanı ve tedavi uygulanmadığı takdirde bu hastalıkların neden olduğu bazı ek sağlık sorunları ortaya çıkar. Korunmasız cinsel ilişki hastalığın sağlıklı eşe de bulaşmasına neden olur. Bunun yanında, tedavisi yapılmamış cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan hamile kadınların, doğum öncesi veya hemen sonrası dönemde bebekleri de risk altındadır. Kadın veya erkekte kısırlık, düşük, yenidoğan bebeklerde görülen bazı enfeksiyonlar, dış gebelik, genital organ kanserleri ve ölüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların neden olduğu sağlık sorunlarındandır. Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanıp tedavi edilmezseniz bu; kısırlık ya da kadınlarda dış gebelik gibi ciddi sonuçlar verebilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanmak, AIDS (HIV) virüsünü almayı kolaylaştırır.

Doğmamış çocuk bile risk altında


Mikrop vücuda girdikten sonra ilk şikayetlerin ortaya çıkması için bir kuluçka süresine ihtiyaç var. Bu süre bel soğukluğu için ortalama 10 gün, frengi için ise ortalama 3 hafta. Bu sürenin sonunda hastalık, genital bölgede veya idrar yolunda akıntı, peniste kaşıntı, idrar yaparken yanma, idrar zorluğu, kasık ağrısı, genital bölgede siğil veya yara oluşmasıyla kendini gösterebilir. Tedavi edilmeyen hastalarda veya eksik tedavi sonucunda kısırlık ortaya çıkabilir. AIDS ve hepatit gibi hastalıklar ise ölümle sonuçlanabilir. Bu belirtileri kendinde gören veya prezarvatif kullanmadan şüpheli ilişkiye giren kadınların jinekoloji, erkeklerin de üroloji kliniklerine başvurması lazım. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların büyük bir kısmının tam tedavisi de mümkün. Şu noktanın unutulmaması gerekiyor. Partnerlerden biri için uygulanacak ilaç tedavisi diğer partnere de uygulanmalı. Bu tür hastalıklarda, sadece hastanın değil partnerinin ve hatta çiftin doğmamış çocuğunun da tedavi edilmesi zorunluluğu olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder