Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Eşli tedavi gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Eşli tedavi gerekiyor

Haberin Devamı

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken teşhis ve tedavisi önemli. Ayrıca eşli tedavi şart. Bu tek kişinin sorunu değil, her iki eşin ve doğmamış çocuğun bile tedavi edilmesi gerekebilir

SORU: Çok mu tehlikeli?

22 yaşındayım. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların hem erkek hem de kadın için tehlikeli olduğunu duydum. Acaba bunlar doğru mu? CEVAP Cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha çok, genç yaştaki kadın ya da erkeklerde görülür. Ama en çok erkeklerde rastlıyoruz. Çünkü erkeklerin partner sayısı fazla, ortaya çıkan şikayetleri belirgindir. Erkeklerde meni ve idrar aynı kanal yoluyla dışarı atılır. Ayrıca penisteki idrar yolu, ilişki sırasında mikroplarla direkt temas eder. Bu yüzden hastalık belirtileri kısa sürede ve şiddetli biçimde ortaya çıkar. Bu gruptaki hastalıklar cinsel ilişkiyle bir bireyden diğerine geçer. İlişkide hasta olan kişinin genital bölgesindeki doku veya sıvılardaki mikroplar ve virüsler partnerin genital bölgesi yoluyla vücuda girer. Mikrop vücuda girdikten sonra herhangi bir belirti vermeden yıllar boyu sessiz kalabilir. Bu kişiler tedavi edilemedikleri için farkında olmadan hastalığı bir diğer kişiye kolaylıkla bulaştırabilirler. Son yıllarda cinsel ilişkide bulunma yaşının küçülmesi, evlilik öncesi, evlilik dışı ilişkilerin artması ve prezervatif kullanımına önem verilmemesi sonucunda cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme sıklığında bir artışla karşılaşıyoruz.

[[HAFTAYA]]

Kısırlık riski artıyor


Bel soğukluğu, frengi, AIDS ve genital bölgede oluşan siğiller bu başlık altında sayılabilecek hastalıklardan bazıları. Her yıl dünyada 250 milyondan fazla kişinin cinsel ilişki ile bulaşan hastalığa yakalandığı tahmin ediliyor. Erken tanı ve tedavi uygulanmadığı takdirde bu hastalıkların neden olduğu bazı ek sağlık sorunları ortaya çıkar. Korunmasız ilişki hastalığın sağlıklı eşe de bulaşmasına neden olur. Bunun yanında, tedavisi yapılmamış cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan hamilelerin, doğum öncesi veya hemen doğum sonrası dönemde bebekleri de risk altındadır. Kadın veya erkekte kısırlık, düşük, yenidoğan bebeklerde görülen bazı enfeksiyonlar, dış gebelik, genital organ kanserleri ve ölüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların neden olduğu sağlık sorunlarıdır. Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanıp tedavi edilmezseniz bu; kısırlık ya da kadınlarda dış gebelik gibi ciddi sonuçlar verebilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanmak, AIDS (HIV) virüsünü almayı kolaylaştırır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder