Geç kalmaktan korkun

06 Kasım 2013, Çarşamba 05:00
AA

Ani gelişen kasık ya da testis ağrınız varsa, mide bulantısı yaşıyor ve kusuyorsanız vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurun. Çünkü testisiniz dönmüş olabilir. Acil olarak ilk 1-2 saat içinde müdahale edilmezse testis kaybedilebilir

SORU: Ağrılar geçmedi...

2 yıl önce sol varikosel ameliyatı oldum. Ama ameliyattan sonra ağrılar başladı, sol testisim şişti. Varikosele rastlanmadı. Ameliyattan sonra menimde değişilik oldu. Ağrılarımın sebebi bulanamadı. Ben ne yapmalıyım? CEVAP Bazı varikosel ameliyatları sonrası ağrılar ortaya çıkması nadir de olsa rastlanabilen ve can sıkıcı bir durumdur. Bunların bazıları ameliyat öncesi ağrıların sürmesi veya artması şeklinde ortaya çıkarken bazı kişilerde de ameliyat öncesi olmayan ağrıların ortaya çıkabildiğini görüyoruz. Öncelikle bizim tercih ettiğimiz yüksek inguinal mikrocerrahi tekniğinde ameliyattan sonra bu gibi ağrılara kendi serimizde rastlamadığımızı belirtmek isterim. Ameliyat esnasında yumurtanın iltihap kaparak orşit gelişen, lenf kanalları zarar görerek hidrosel olan veya bir sinir sıkışması olanlarda şikayetlerin görüldüğü düşünülmektedir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Ameliyat şart mıydı?

19 yaşındayım, ağrıyla doktora başvurdum. Bana testis dönmesi teşhisi konuldu. Acil ameliyat oldum. Bu neden olur? Tek tedavisi ameliyat mıdır? Bir de kalıcı bir hasara yol açar mı? CEVAP Testis torsiyonu çok önemli bir testis hastalığıdır. Bu hastalıkta testislere kan taşıyan damarların bulunduğu spermatik kord kendi etrafında burulmakta, spermatik damarlar kan taşıyamamakta ve eğer bu durum erken bir zamanda düzeltilmezse testis nekroze (kangren) olmakta ve kaybedilmektedir. Torsiyon riski, puberte döneminde en fazladır. Ameliyat edilmemiş inmemiş testislerde de risk yüksektir. Genellikle ani gelişen testis ve kasık ağrısı, bulantı ve kusma olur. Bazen de şikayetler yavaş gelişir ve bu durum tanıda gecikmelere neden olabilir. Tedavisi acilen, 1-2 saat içinde dönmenin düzeltilmesi olup bu genellikle ameliyat ile yapılabilir.

SORU: Sayı ilaçla artar mı?

29 yaşındayım. 1.5 senelik evliyim. İlk günden beri korunmadık ama çoçuğumuz olmadı. Sperm sayım 4.3 milyon çıktı. Bize yüzde 5 ihtimalle normal yollarla ya da yüzde 60 oranında tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğimiz söylendi. Sperm sayısını arttırmak ilaç tedavisiyle mümkün mü? CEVAP Sperm sayısını uygun hastalarda ilaç ile arttırmak mümkün olabilmektedir fakat bu gibi ilaç tedavileri sadece bunlardan yararlanma ihtimali yüksek olan hastalar seçilerek uygulanmalıdır. Aksi taktirde zaman ve maddi kayıptan başka anlamı olmayacaktır. Aynı zamanda birçok hastada da mikrocerrahi veya endoskopik girişimler ile sperm sayılarını artırarak tüp bebek yöntemlerine gerek kalmadan çiftleri çocuk sahibi yapmak mümkün olabilmektedir. Ben çiftleri tüp bebek yöntemine yönlendirmeden önce tüm diğer alternatifleri makul bir zaman sürecinde denemek, gerekirse ameliyat ederek sorunu çözmek taraftarıyım.