Gerçekten gerekiyor mu?

23 Mayıs 2013, Perşembe 05:00
AA

Spermlerdeki hareket azlığı varikoselden ya da kanallardaki bazı sorunlardan kaynaklanabilir. Sperm hareketliliği ancak çok gerekli durumlarda ve hormon seviyeleri uygun erkeklerde ilaçlar ile arttırılabiliyor.


SORU: Sperm hareketliliği nasıl sağlanır?

34 yaşındayım. Bana birkaç tahlil yapıldı ve sonuçlarda sperm hareketlerinin zayıf olduğu çıktı. Tedavisi nasıl yapılıyor? Bu, çocuğumun olmasını engeller mi? Bir de varikosel nedir?

CEVAP


Spermlerin hareketliliğini arttırdığı kesin olarak ortaya koymuş bir ilaç mevcut değil. Bazı ilaçlar hormon seviyeleri uygun kişilerde sperm sayısını arttırabiliyor. Hareket azlığı varikosel veya kanallardaki bazı sorunlardan olabilir. Yapılan tahlilin bu konuda uzman bir merkezde yapılmış olması önemli. Varikoseliniz var ise, muayeneyle saptanır ve sadece hareketlilik düşükse yapılacak mikrocerrahi operasyondan büyük ihtimalle faydalanırsınız.

[[HAFTAYA]]

SORU: Çocuğum olur mu? Bende tek taraflı varikosel var. Birkaç ay sonra evleneceğim. Bu hastalık cinselliğimi ne yönde etkiler? Test yaptırdım, sperm sayım 85 milyon civarında çıktı. Çocuğumun olma ihtimali nedir?

CEVAP


Varikosel cinsel yaşamınızı olumsuz olarak etkilemez. Varikosel olan erkeklerin bazılarında zamanla artan şekilde çocuk sahibi olmakta güçlük ve nadiren de ağrı sorunu görülebilir. Sadece bu konuda uzman olan laboratuvarların spermiyogram sonuçlarına yorum yaptığımdan ve tanı konulması için muayene gerektiğinden bu konular ile ilgili bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Fıtık kısırlığa yol açar mı?

25 yaşındayım, 6 yaşındayken kasık fıtığı ameliyatı oldum. Ama dikişler tutmamış. Şu an yine fıtık sorunum var. Devamlı şişkinlik yok, ara sıra şişiyor. Elimle dokununca yine iniyor. Öğrenmek istediğim fıtığın cinsel isteksizliğe, kısırlığa bir de penisin gelişimine bir zararı var mı?

CEVAP

Kasık fıtığının ergenlik çağından itibaren bulunması bazı dolaylı yollardan cinsel yaşamı etkileyebilir ve kısırılık açısından da etkili olabilir. Fakat penis gelişimine olumsuz yönde bir etkide bulunması mümkün değildir. Size bir an önce ameliyat olarak bu sorundan kurtulmanızı öneririm.