Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Günlük etki gösterir
HABERİ PAYLAŞ

Günlük etki gösterir

Erkeklerin yüzde 10’u prostat büyümesinin idrar kanalını sıkıştırması sonucu zorluk yaşar. İdrar yapma zorluğunu ilaçlarla tedavi etmek, sıkıntıya ancak günlük çare olabilir. Bu nedenle 50’li yaşlardaki hastalarda ilaç tedavisi yerine ameliyat kesin çözüm sağlar...

[[HAFTAYA]]

SORU: Prostatım büyüyor

52 yaşındayım ve prostat büyümesı var.Ölçümleri size yolluyorum. Sık sık idrara çıkıyorum ve şekerim kontrol altında. Sizin önerileriniz var mı?

CEVAP

Prostatın büyümesi sonucu idrar kanalını sıkıştırması ilerleyen yaşlarda erkeklerde sıkıntı kaynağı olan bir durumdur. Erkeklerin yaklaşık yüzde 10 kadarı bu durum nedeniyle tedavi ihtiyacı duyar. Prostat büyümesinin idrar yapmayı zorlaştırması halinde kullanılan ilaçlar bu durumu tedavi etmez, sadece günlük etki gösterirler. Bu nedenle henüz 50 yaşında, genç sayılabilecek bir prostat hastasının yıllarca ilaç tedavisi görmek yerine eğer gerekiyorsa bir saatten az sürecek kapalı bir ameliyat ile köklü bir çözüme kavuşturulmasının daha uygun olduğu görüşündeyim.

Haberin Devamı

SORU: Canlı hücre bulunamadı

30 yaşındayım. Bana hipogonadizm teşhisi koydular. Sekiz ay ilaç kullandım, bir süre sonra sperm testi yaptırdım. Sonuç sıfır çıktı. Hiç canlı hücre yokmuş. Ne yapmam lazım? Tedavisi var mı?

CEVAP

Hipogonadizm gonad denilen üreme hücrelerini ve hormonlarını sağlayan organların yetersizliğini ifade eden tıbbi bir terimdir. Erkekte yumurtaların yetersizliğini ifade eden bu durumun hormonlar ile tedavisi yapılır ve cinsel fonksiyonların gerçekleşmesi sağlanır. Bazı hastalarda döl hücreleri de bu tedavi sonrası üretilmeye başlar. Bu hastalığın tedavisi iç hastalıkları endokrinoloji bilim dalı uzmanı veya konu ile ilgilenen bir üroloji uzmanı tarafından yapılmalıdır.

SORU: Ameliyat şart mı?

21 yaşındayım. Size tetkiklerimi gönderiyorum. Doktorum sol tarafta varikosel bulunduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Fikrinizi söylemenizi rica ediyorum.

CEVAP

Varikoselde esas sorun testis içi mikrosirkülasyonun yani organ içindeki kan dolaşımının etkilenmesidir. Varikoseliniz hakkında yorum yapabilmem için güvendiğim bir laboratuvarda tetkikinizi yaptırmam ve bizzat muayene etmem gerekli. Varikosel teşhisinde dopler ultrason anlamlı ve tek başına yeterli bir teşhis yöntemi değildir.

Haberin Devamı

SORU: Sertleşmede zorlanıyorum

Yaşım 55. Uzun zamandır diyabet hastasıyım. 2-3 senedir ilaç kullanıyorum. Şekerim kontrol altında ama açlık kan şekeri 100-110’u geçmiyor. Sertleşme sorunum devam ediyor. Bu durumun tedavisi için ne yapmalıyım?

CEVAP

Diyabet yani şeker hastalığı sertleşme sorununa neden olabilen hastalıklardan biridir. Genel olarak iyi tedavi edilmeyen ve uzun süredir devam eden hastalarda sertleşme sorunu daha sık görülse de bazı hallerde sertleşme sorunu daha erken ve belirgin seyreder, hastalık kontrol altında olsa dahi görülebilir. Bu konuda bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder