Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hastanın durumuna bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Hastanın durumuna bağlı

Belli yaştan sonra erkekte prostatın büyümesi doğal. Ama herkese ameliyat gerekmez. Kişi sık tuvalete gitmek gibi bir sorunla karşı karşıyaysa bu hekim tarafından değerlendirilir. Yaptığı işe, bu durumun böbreklerine, idrar yollarına zararına bakılır, operasyona öyle karar verilir.

SORU: Cinsel ilişkiye girebilir miyim?

25 gün önce varikosel ameliyatı oldum. Cinsel yaşama geri dönebilir miyim? Ya da mastürbasyon yapmamın sakıncası olur mu?

CEVAP

Varikoselin cinsel faaliyetlere herhangi bir etkisi yoktur ancak ağır dereceli varikosel uzun yıllar içinde testisi etkileyerek ilerleyen yaşlarda olabilen testosteron-erkeklik hormonu azalmasına kısmi bir katkıda bulunabilir. Varikosel bir sağlık sorunu değildir, iktidarsızlık yapmaz, sadece döl hücrelerini etkileyerek kısırlık yapabileceğinden dolayı mikrocerrahi teknik ile tedavi edilmesi önerilir.

SORU: Ameliyat şart mı?

58 yaşındayım, geceleri 3-4 defa tuvalete kalkmak zorunda kalıyorum. Gündüzleri sık ve zorla idrar yapıyorum, ameliyat mı gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Bu belirtilerin ne şiddette olduğu ve hayatını ne kadar etkilediği önemlidir. 60 yaşında bir insanda bunların bir kısmı var diyelim; bu durum böbreklerine, idrar yollarına bir zarar vermiyorsa yani iltihaba vs. neden olmuyorsa burada erkeğin kararı önemlidir. Kişinin sosyal hayatı, çalışma hayatı değerlendirilir; mesela kişi bir çiftçi ise bu tür durumlarla daha kolay başa çıkabilir, tarlada çalıştığı için istediği zaman tuvalete gider. Hastamız bir hakim veya holding yöneticisi ise mahkeme veya toplantı sırasında sık sık ara vermek zorunda kalacaktır. Bir şoförse ikide bir benzinci arar. Emekli ise istediği zaman tuvalete gidebilir. Herkesin prostatı büyür ama sadece bazıları ameliyat olmak zorundadır. Gerçekten şikayetleri olmayan kişileri lüzumsuz yere ameliyat edersek daha mutsuz insanlar ortaya çıkar.

SORU: Kıllardan kurtulmak mümkün mü?

Aşırı kıllı vücudum var. 46 yaşındayım. Sırtımdaki kıllardan kurtulmak istiyorum. Kadınlık hormonu kullansam olur mu?

CEVAP

Kıllarınızdan kurtulmak için hormon ilaçları kullanmanız büyük bir hata olur. Bünyedeki hormonlar çok hassas dengeler içerir ve uzman doktor tarafından verilmeyen hormon ilaçlarının kullanımı her zaman yaşamı dahi tehdit edebilecek ciddi komplikasyonlar doğurabilir. Günümüzde ilerleyen teknoloji kıl sorununu kalıcı ve etkili bir şekilde ortadan kaldırmayı lazer teknolojisi ile başardı. Amerika’da FDA kurumunun da onayladığı aleksandrite tip lazer ışını ile kıllar birkaç seansta kalıcı olarak ortadan kaldırılabilir. Seans sayısının azaltılması ile de kısmi bir azalma ile yetinilebilir. Lazer epilasyon giderek modern erkekler arasında da popülerlik kazanan bir yöntemdir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder